Dominacija interneta u Hrvatskoj sve veća

REGION – Novo veliko Istraživanje 24sata i agencije Ipsos pokazuje da se na internetu traže informacije koje se ne mogu naći na drugom mestu, a 42 posto Hrvata misli da je internet tačan i pouzdan.

Internet je uverljivo najčešće korišćeni medij u Hrvatskoj, a građani mu i puno više veruju nego lani. To je pokazalo najnovije veliko istraživanje ugledne agencije Ipsos i 24sata koje otkriva apsolutnu dominaciju interneta na hrvatskom medijskom tržištu.

Snaga interneta već je potvrđena u lanjskom istraživanju, a ovogodišnje je samo potvrdilo dominaciju – internet je glavni izvor na koji po informacije dolazi čak 62 posto Hrvata, dok njih 27 posto navodi televiziju kao glavni izvor. Isto tako, 69 posto Hrvata dolazi na internet kako bi našli informacije koje ne mogu da nađu na drugom mestu, dok za televiziju to govori tek 20 posto ispitanika. Internet je tokom godine značajno prestigao televiziju kao medij kojem se najviše veruje. Tako više od 45 posto ispitanika navodi internet na prvom mestu, dok je televizija tek na 35 posto. Osim poverenja, važna je i tačnost i pouzdanost informacija na internetu, koji je i ovde s 42 posto prvi izvor pretrage među Hrvatima.

Gotovo 73 posto građana internet koristi više puta dnevno, a osim što je to medij koji se najviše koristi, internet dominira tokom celog dana. Dok će prepodne tek 21 posto građana gledati televiziju, njih čak 54 posto će surfovati. Televizija postaje prvi medij uveče, ali samo nakratko. No, pre spavanja koriste se podjednako i internet i televizija. Istraživanje je otkrilo i da se u odnosu na prošlu godinu internet koristi puno više popodne i uveče, i to za 14 i 12 posto. Kad govorimo o vremenu koje provedemo na internetu, čak 28,5 posto Hrvata na internetu provede više od 4 sata na dan. S druge strane, toliko vremena pred televizorom provede četiri puta manje Hrvata. Vikendom su Hrvati još više online. Broj se penje na 33 posto, dok je 19,3 posto građana više od 4 sata pred televizorom. Vreme koje se potroši na internetu nezavisno je od dana u nedelji. Dok se televizija najviše gleda kod kuće, internet, kao i radio te štampani mediji se osim u domu prati i van njega. Gleda li se pojedinačna vrsta uređaja, Hrvati sa 75,2% najviše surfuju preko mobilnog telefona.

Istraživanje je pokazalo i da su Hrvati pravi majstori multitaskinga. Čak 71 posto građana koristi internet dok gledaju televiziju, ali u isto vreme najčešće (43 posto) gledaju sadržaje koji nemaju veze sa onim što je na programu. Internetu se još više okreću dok traju reklame, pa tada 28 posto gledalaca pažnju usmeri na ekrane tableta ili telefona. Zanimljivo, dok traju reklame na televiziji, 58 posto ispitanika odlazi u toalet, a 52 posto ih menja kanale, dok njih 37 posto odlazi po hranu ili piće. Reklama ne televiziji prati tek petina ispitanika.

Internet danas najviše utiče i na našu odluku oko kupovine i to za 35% građana. A ta se snaga vidi i kod potrage za informacijama o proizvodu ili opšteg utiska o nekom novom brendu kod 40% građana. S druge strane, reklame na TV i u štampanim medijima imaju podjednak uticaj kod odluke o kupovini (19 i 21 posto), a približno je isti uticaj i kod informisanja o proizvodu ili stvaranja utisaka o brendu.

Istraživanje otkriva i kako oni stari između 18 i 34 godine u proseku značajno češće koriste internet od proseka prema svim svrhama korišćenja interneta. A nakon emaila i komunikacije preko raznih servisa za slanje poruka, njima je sledeći (81,7 posto) glavni razlog surfovanja potraga za korisnim informacijama, a potom sledi informisanje o aktuelnim vestima.

Više informacija pronađite OVDE.


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari