Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Media horizonti 2024: Srbija i region

Medijska industrija u Srbiji i regionu prolazi kroz značajne promene pod uticajem digitalizacije, promena u potrošačkim navikama i globalnih socio-ekonomskih događaja.

Tradicionalni mediji, poput televizije i štampe, suočavaju se sa izazovima prilagođavanja digitalnom dobu, dok digitalni mediji nastavljaju da rastu i diverzifikuju svoje ponude.

Dominacija digitalnih platformi
Digitalni mediji će nastaviti dominaciju medijskim tržištem. Rastući broj korisnika interneta i mobilnih uređaja podstiče potražnju za digitalnim sadržajem.

Streaming platforme, podcasting, i društvene mreže biće ključni igrači, a tradicionalni mediji moraće da se prilagode ovom trendu.

Jedna reklamna kampanja moraće da ima potpuno različite vidove dizajna, poruke i contenta na svim medijskim platformama. Pre svega zbog različite publike, njenih navika i percepcije proizvoda i usluga. Online platforme, uključujući portale i digitalne izdavače, dominiraće, što će podstaći razvoj novih formi komunikacija, novinarstva i distribucije informacija.

Porast video sadržaja
Video će zauzeti centralno mesto među medijskim formatima. Očekuje se da će video-sadržaji, uključujući live streaming, postati omiljeni način komunikacije, kako za zabavu tako i za informisanje. Medijske kuće će se usmeriti na kvalitetan video sadržaj da bi privukle i zadržale publiku.

Personalizacija sadržaja i algoritamsko novinarstvo
Kroz korišćenje veštačke inteligencije, medijske platforme će sve više personalizovati sadržaj prema preferencijama korisnika. Bilo da se radi o preporukama sadržaja ili vestima. Algoritamsko novinarstvo će pružiti personalizovane informacije. To će poboljšati angažovanje publike i zadržati korisnike na platformama duže vreme, a istovremeno postavlja pitanja o etičkim aspektima kontrole i transparentnosti algoritama.

Rast uticaja influensera
Uticaj influensera će i dalje rasti. Kompanije će sve više sarađivati sa influenserima kako bi stvorile autentične veze sa svojom publikom. Ovo će dodatno transformisati tradicionalno oglašavanje, stavljajući naglasak na autentičnost i direktnu vezu između brenda i potrošača. Doći će do ozbiljnije diferencijacije, jer određeni proizvod neće moći istovetno da komunicira svaki popularni influenser.

Razvoj virtuelne i proširene stvarnosti (VR/AR)
VR i AR će postati sveprisutni u medijskoj industriji. Nove tehnologije će omogućiti stvaranje interaktivnih i imerzivnih iskustava za korisnike, dakle potpunog „uživljavanja“ publike u virtuelnost sadržaja. Ovo se posebno odnosi na video igre, ali i na novinarstvo, obrazovanje i zabavu.

Borba protiv dezinformacija i verifikacija informacija
Zbog porasta dezinformacija, medijske platforme će sve ozbiljnije pristupiti borbi protiv lažnih vesti. Implementacija tehnologija za verifikaciju informacija i jačanje novinarskih standarda postaće prioritet kako bi se očuvalo poverenje javnosti. Identifikacija, ograničenje i suzbijanje širenja lažnih informacija kroz fact-checking i edukaciju publike. Kako prepoznati pouzdan izvor postaje ključni elementi borbe protiv dezinformacija. Istina i činjenica dobijaju zlatnu vrednost.

Razvoj podcast formata
Podcasti će nastaviti svoj ekspanzivni rast. Povećana potražnja za audio sadržajem otvoriće prostor za nove formate, kako zabavne, tako i obrazovne.

Lokalni medijski akteri će prepoznati potencijal podcastinga kao sredstva povećanja angažovanosti publike. Medijske kuće će verovatno ulagati u visokokvalitetne video sadržaje kako bi privukle i zadržale raznovrsnu publiku.

Inovacije u oglašavanju
Oglašavanje će se prilagođavati promenama u ponašanju potrošača. Očekuje se veći fokus na ciljanje specifičnih grupa putem personalizovanih reklama. Sveprisutnost mobilnih uređaja dodatno će podsticati inovacije u oglašavanju, poput interaktivnih oglasa i e-trgovine direktno iz oglasa.

E-trgovina se već integriše u medijske platforme. Pratioci direktno kupuju proizvode ili usluge prema preporukama ili informacijama dobijenim putem medijskih kanala. Ovo će stvoriti novu dimenziju iskustva potrošača.

Medijsko tržište u Srbiji i regionu u 2024. godini biće oblikovano digitalnom transformacijom, personalizacijom sadržaja, i rastućim uticajem novih tehnologija.

Kompanije koje budu brzo usvajale ove trendove i prilagodile se promenama imaće ključnu prednost u ovom dinamičnom okruženju.

Praćenje ovih trendova i prilagođavanje novim tehnologijama postaće imperativ za medijske profesionalce kako bi ostali relevantni i zadovoljili potrebe sve sofisticiranije publike.

Za Marketing mreža magazin tekst napisala:
Jasmina Stojanov, Managing Director, Nova communications

Ceo dodatak o medijskim trendovima i fokusu oglašivača u 2024. pročitajte u Marketing mreža magazinu.

*Marketing mreža magazin dostupan je u štampanom i elektronskom izdanju uz pretplatu.

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!