today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Što je kreativniji oglas to je manji izdatak u zakupu medija!

Alen Kekić, kreativni direktor agencije I TO NIJE SVE!, specijalno za Marketing mrežu govori o „Pitchu za klijente!“, da li danas kreativne agencije mogu da garantuju klijentima profit „bez iscrpljujućih bitaka“ i na koji način kreativnost može biti štediša.

Na sajtu I TO NIJE SVE! navodi se da ste kreativna agencija za izradu simpatičnih reklama koje zaista prodaju. Da li danas, kada smo pretrpani informacijama i ponudama sa svih strana, kreativne agencije mogu da garantuju klijentima profit „bez iscrpljujućih bitaka“?

Upravo ta pretrpanost daće dobrim marketinškim agencijama vrednost više. Što više dostupnih informacija to više moramo izbacivati sadržaj koji će se više isticati. I moram priznati da nas takvo okruženje jako veseli, jer se oglašivači moraju vratiti korenima oglašavanja pazeći tako na svaki headline ili bodytext u oglasima, ribajući svaki post na Facebooku itd. Taj spoj modernih tehnologija i osnova dobre komunikacije biće pravi rock’n’roll.

U doba krize, prvo se režu marketinški budžeti. Koliko je to dobar potez i na koji način, po Vašem mišljenju, kreativnost može biti štediša?
Kreativnost nije sama po sebi svrha. Svrha je preneti informaciju i to je ono što zaboravljamo kad naručujemo „reklamne kampanje“. Što kreativniji oglas to je manji izdatak u zakupu medija, jer je oglas sam po sebi informativniji, pamtljiviji. Vrlo nam je jednostavna matematika, pogotovo u današnje vreme kad se svaki wall na Facebooku ili Twitteru deljenjem sadržaja pretvara u oglasni prostor.

itonijesve02Raspisali ste „Pitch za klijente!“ Možete nam to pojasniti? Da li se neko od klijenata javio?
Pitch za klijente bila je naša kampanja samopromocije. Budući da je agencija I TO NIJE SVE! otvorena u jeku najveće ekonomske recesije na visoko konkurentnom tržištu, koje je s jedne strane, bilo zasićeno velikim i tzv. full service agencijama, a s druge strane jačao je trend otvaranja novih, manjih, specijalizovanih agencija, odlučili smo poraditi na našoj prepoznatljivosti te se pokušali pozicionirati kao agencija za velike zahteve. U periodu od lansiranja kampanje do kraja 2013. godine agencija I TO NIJE SVE! započela je poslovnu saradnju sa: RBA bankom, kompanijom Holcim Hrvatska, Dionom, Motovun film festivalom, Auto Zubakom, GRAWE osiguranjem, Turističkom zajednicom grada Varaždina, kompanijom IKEA Hrvatska. Zanimljivo je da nam se IKEA javila doslovno ovim rečima: „Bok ljudi, moje ime je Igor i radim za tvrtku IKEA Hrvatska. Javljam vam se na pitch“… Naravno da su oni nas pozvali na pitch, ali gest nam je bila jako simpatična. Na poslednjem objavljenom konkursu za posao primili smo preko 500 prijava i mislim da to sve dovoljno govori o uspešnosti kampanje.

Svoje iskustvo iz oblasti oglašavanja i kreiranja kampanja pretočili ste u blog „Adukacija“. Kome je namenjen, koji je cilj bloga i kako zaista nastaju reklame, postoje li neki trikovi koje vaša agencija koristi?
Nekako smo počeli sve češće primećivati raskorak između našeg shvatanja procesa rada na kampanji i vrednovanja iste i činjenice da se u javnosti sve više kao mera uspešnosti kampanje gleda broj lajkova. Osim toga, čini nam se da je za dobar deo oglašivača rad na kampanji još uvek velika enigma. Kad se počnete baviti oglašavanjem, sve se nekako podrazumeva, nabacuju se velikim i stranim pojmovima, a nikad se ništa ne objasni zapravo, sve zavisi o tome koliko ćete uhvatiti ‘u hodu’. Da, postoje procesi koji se događaju između trenutka kada agencija dobije brief i trenutka kada se s prezentacijom pojavi nazad kod oglašivača. Dobar deo tog rada je takoreći nevidljiv, ne spominje se, ali to ne znači da se ne događa. Događa se, i to svaki put. I vrlo je bitan. Kod nas to izgleda na taj i taj način – to je ono što želimo pokazati tekstovima na Adukaciji. Naš neki know-how. Ko zna, možda nam to donese više istomišljenika, pa će rezultat biti više dobrih kampanja. Deo njih – možda i iz naše agencije. Videćemo.

Kako biste ocenili kreativno tržite u Hrvatskoj? Koji su trendovi trenutno najzastupljeniji?

Može se primetiti rezanjem marketinškog budžeta i povećanje „adaptiranih“ oglasa iz inostranstva. To je ono kad vam neko na televiziji nešto želi prodati, a ono što čujete se razlikuje od onoga kako mu se usne pomiču. Kao u starim kung-fu filmovima. Koliko je takva strategija pametna i iskrena prema potencijalnim kupcima, nisam siguran, ali siguran sam da Hrvatskoj ne nedostaje punokrvnih kreativaca u službi marketinga.

Autor: Ivana Parčetić

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!