today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Kolaboracije daju mogućnost brendovima da izađu iz svoje zone komfora!

Jelena Dubovac, Regional Brand Director, NIKE na forumu IZAZOV 2023 biće jedna od govornika u panelu na temu „How to Pursue Powerful Brands Collaboration?„. Tim povodom, za Marketing mrežu govori da li je budućnost marketinga u kolaboracijama.

Da li je budućnost marketinga u kolaboracijama? 

Popularnost kolaboracija ima izuzetno veliki trend rasta u prethodnim godinama. Udruživanje brendova iz istih ili potpuno različitih industrija sa ciljem predstavljanja proizvoda, iskustva ili usluge na nov, često i zabavniji način za potrošače doneli su uspehe u oblasti marketinga i prodaje.

Više nije dovoljno da imate samo dobar proizvod i marketing startegiju, važno je i celokupno potrošačko iskustvo od prvog kontakta sa proizvodom do trenutka njegove kupovine. Kolaboracije nam omogućavaju da kreiramo posebne planove komunikacije i promocije koji će stvoriti nove vrednosti, uzbudjenje i želju kod potrošača posebno ukoliko je proizvod limitiran ili postoji mogućnost za prikupljanje različitih proizvoda u kolekciju.

Kompanije su sve kreativnije u biranju partnera za saradnju, definišu kolaboracije kao deo marketing strategije i žele da ih maksimalno iskoriste. Zato će budućnost marketingu doneti mnogo novih i uzbudljivih aktivnosti.

Koje benefite ovakva vrsta saradnje donosi brendovima? Kako da kolaboracije budu win-win za obe strane? 

Brend kolaboracije su svuda i u svakoj industriji. Bez obzira da li se radi o patikama i izvođaču (Nike x Trevis Scott), high fashion brendu i crtanom filmu (Balenciaga x The Simpsons) ili je u pitanju popularna igračka i serija (Lego x Stranger Things) cilj je da se skrene pažnja i poboljša pozicija brenda.

Partnerstvo daje mogućnost brendovima da izađu iz svoje zone komfora, probaju novine u dizajnu, distribuciji, proizvodnji i promociji što ih često dovodi do novih potrošača koji se razlikuju od njihove primarne ciljne grupe. U isto vreme unapređuju odnos i zadržavaju lojalnost starih potrošača.

Vrlo česti su i razlozi da brendovi žele da uđu na nova tržišta, da se istaknu u odnosu na konkurenciju ili da skrenu pažnju na neku važnu društvenu temu za koju se zalažu.

Da bi saradnja za obe strane bila uspešna važno je da brendovi koji sarađuju imaju iste vrednosti i sinergiju bez obzira iz koje industrije dolaze.

Kako kroz kolaboraciju povećati prodaju, a smanjiti troškove? 

Proces planiranja kolaboracije uključuje i planiranje troškova, odnosno na koji način najbolje iskoristiti resurse obe strane kako bi optimizovali troškove.

Globalna istrživanja pokazuju da se troškovi prilikom kolaboracije smanjuju 12-15% u odnosu na troškove kada brend radi samostalno, ali u to je uključeno mnogo faktora od same ideje, proizvodnje i na kraju do troškova namenjenih marketing kampanji.

Prodaja isto zavisi od cilja koji su partneri zajedno definisali, vrlo često brendovi ne ulaze u kolaboracije da bi više zaradili i prodali. Cilj je zapravo da količina proizvoda bude limitirana kako bi se stvorila što veća potražnja za proizvodom i bolja promocija brendova.

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!