Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

Oglašavanje

spot_img

BIZNIS HUB

spot_img

ISPRATI

#izazov2022: Bitno je fokusirati se na kvalitet podataka, a ne na kvantitet!

Igor Lazarević, Managing Partner agencije Granular Group, na forumu IZAZOV 2022 govoriće na temu „Harmonija personalizacije i digitalnog poslovanja„. Tim povodom, za Marketing mrežu govori kako prikupljene customer podatke koristiti u svrhu relevantne marketing komunikacije.

Kako prikupljene customer podatke koristiti u svrhu relevantne marketing komunikacije?
U momentu kada marketing tehnologije omogućavaju kvalitetno prikupljanje transakcionalnih, CRM / CDP i drugih first party podataka, personalizovana i relevantna komunikacija sa potrošačima može biti vršena na različitim kanalima uz visoku efektivnost. Suština leži u tome da organizacija prikuplja onoliko podataka koliko ih može kvalitetno obraditi i segmentirati, kako bi se kombinacijom barem osnovne segmentacije kupaca i personalizacije plasirao sadržaj koji je daleko relevatniji od one-to-all komunikcije, koja zbog zasićenja tržišta u sve većem broju niša predstavlja nešto sa čime će se teže dolazi do prodaje, a još teže do zadržavanja kupaca i i njihove lojalnosti brendu. Počevši od proste segmentacije kupaca prema polu, lokaciji, vrednosti i/ili učestalosti kupovine, kategoriji proizvoda ili usluga koje kupuju, navikama i interakcijama sa brendom, stiče se velika mogućnost za vršenje komunikacije koja je vrlo relevantna, personalizovana i efektivna, a sa druge strane, još uvek se često sa time stiče i prednost u odnosu na konkurenciju koja često ne primenjuje ova rešenja u komunikaciji. Ako se dalje, sprovode ankete, istražuju interesi kupaca, preferencije, šta vrednuju i td. dolazi se do ispunjavanja velikog broja uslova za razvoj relevantnijih poruka, ponuda i promocija koje se ka njima komuniciraju. Ovo polje se ubrzano razvija, i kod nas su postavljene dobre osnove ali smo uglavnom daleko od toga da se primena podrazumeva, tako da je prostor za napredak veliki.

Da li nam upravo podaci pomažu da bolje razumemo svog kupca? Da li znamo da čitamo podatke sa kojima raspolažemo?
Podaci o kupcima su bili bitni i sve su bitniji s obzirom na konstantne promene u digitalnom marketingu, pogotovo sada kada se vrši tranzicija sa cookie based trackinga gde će ti podaci biti glavni oslonac online biznisima. Ako putem tih podataka možemo da analiziramo putovanje kupaca kroz web ili aplikaciju, na koji način konzumiraju sadržaj, kada i šta najčešće kupuju, kada reaguju na poruke koje im se plasiraju, možemo da naučimo dosta toga o tim kupcima i da razumemo njihove potrebe i prohteve na znatno višem nivou, kao i da sa druge strane, znatno lakše dođemo do novih kupaca. Ophođenjem prema kupcima na osnovu onoga što oni rade, a ne na osnovu onoga što mi mislimo da rade znači da znamo da čitamo podatke, samo je pitanje u količini koju možemo i koju smo spremni da obradimo. Pre svega, bitno je fokusirati se na kvalitet podataka, a ne na kvantitet i samim tim, podaci će biti sve više čitljiviji.

Da li će se kampanje u budućnosti zasnivati isključivo na BigData? Zašto?
Big data je već dugo vremena tu i plasiranje kampanja na osnovu tih podataka je do sada bilo i više nego uspešno. Dostupnost tih podataka i dalji razvoj, odnosno struktuiranje tih podataka pružaju znatne mogućnosti koje će nastaviti da pomažu biznisima da ostvare prodaju i da imaju bolji uvid u detalje poslovanja.

Na primer, kod bottom funnela, upsell i cross-sell aktivnosti će sve više biti zasnovane na Big Data uz pomoć recomendera ili samih kampanja koje su prilagođene kupcima, gde će bolji sistem dovoditi do veće prodaje, ali druge kampanje se ne mogu isključivo zasnivati na tome. Kreativa će i dalje biti bitan faktor koja treba da razlikuje ponudu i poruku u odnosu na brojne druge u igri, i to će pogotovo biti bitno kako 3rd party podaci budu manje precizni za targetiranje uskog segmenta online korisnika i dok se budemo prilagođavali alternativi cookie based targetiranja.

Ko je kupac budućnosti?
Rast online kupovine, pogotovo od početka pandemije, nije samo dodatno promenio način na koji kupci kupuju, već je promenjeno i njihovo očekivanje o tome kako brendovi pristupaju korisničkoj podršci, personalizaciji komunikacije i pružanju atraktivnog izbora proizvoda i usluga. Budućnost onlajn kupovine će sigurno u velikoj meri biti zasnovana na personalizovanom pristupu kupcu a dalje u budućnosti i obezbeđivanju dobrog virtuelnog iskustva za određeni broj njih. Kupac već jeste, ali će i sve više da bude taj kome se biznis u potpunosti prilagođava, pružajuči mu pažljivo struktuirano i kompletno iskustvo kupovine i post kupovine.

Više o ovoj temi čućete na forumu IZAZOV 2022, koji se održava 12. i 13. aprila u hotelu Mona Plaza Beograd.

PROJEKAT

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

5,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!