Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Evolucija PR metrike

Sektor odnosa s javnošču – PR – veoma je važan resurs svake kompanije i merenje njegovog učinka u najvećoj meri se zasniva na monitoringu medija. Da bi takvo merenje bilo relevantno i upotrebljivo za kasnije analize na osnovu kojih se donose odluke u vezi sa poslovanjem, ono mora da sledi jasno definisanu metodologiju koja garantuje ispravnost, konzistentnost i integritet dobijenih podataka.

Razvoj PR-a od pomoćne do jedne od najbitnijih poslovnih funkcija posledica je ekspanzije u obimu i novim kanalima digitalnih komunikacija. Novi mediji su označili i novu paradigmu u odnosima između organizacije i njenih brendova sa njenom publikom, a za čiju izgradnju i negovanje je zadužen upravo PR. U apsolutnom fokusu pažnje su se tako našle kompanijske vrednosti i stav javnosti prema njima, uz poseban izazov kako te apstraktne (nematerijalne) pojave tačno vrednovati i meriti.

Evaluacija komunikacija kroz AVE
Metrika u PR-u je, međutim, oduvek bila složena i kontradiktorna oblast. Još 40-tih godina prošlog veka, učinjeni su sistemski pokušaji da se ljudima koji nisu iz sveta PR-a (a tiče ih se) njegova vrednost predstavi na “egzaktan”, numerički način. I tako je osmišljen AVE – Advertising Value Equivalent.

U offline svetu predratnih medija (štampe pogotovo), AVE formula je bila izuzetno jednostavna: prostor koji bi u novinama ili časopisu zauzeo neki PR tekst bio bi konvertovan kao da je u pitanju oglas, pogledao bi se cenovnik oglasnog prostora u dotičnom mediju i na taj način bi bila iskazana “vrednost” promotivnog sadržaja koji nije reklama.

Evolucija PR metrike 2
Poruka iz Barselone: “PR nije oglašavanje!”
Tri su osnovna razloga zašto se AVE održao toliko dugo (a i dalje je poprilično živ) – inercija, diskutabilna egzaktnost u merljivosti, kao i činjenica da se njegovom primenom dobijaju iznosi koji PR prikazuju kao odeljenje koje monetarno značajno doprinosi organizaciji.

Više nego ikada pre, međutim, u digitalnoj sferi su se javila pitanja koja suštinski preispituju legitimitet AVE-a:

Kako ga obračunavati kod medija koji ne nude direktno uslugu oglašavanja?
Šta ako se u istom sadržaju o nekoj temi pominju i kompanijski i konkurentski brend?
Nije li sumanuto računati kao plus i negativan PR?
Struka je kao reakciju na upitnost AVE metodologije usvojila Principe iz Barselone, u kojima se navodi da se “AVE metrika ne može koristiti za merenje vrednosti PR-a”.

Ceo tekst pročitajte na sajtu agencije Kliping Beograd.

OGLAŠAVANJE

spot_img

PROJEKAT

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!