Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Preporučujemo

Da li je brend novinarstvo novi pravac razvoja odnosa s javnostima?

Iako na prvi pogled termin brend novinarstvo (brand journalism) deluje kontradiktorno, reč je o poslovnom modelu koji je već deceniju prisutan u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji neumitno osvaja ceo svet. Često se pojavljuje i pod terminom content marketing ili native advertising.
Nezaustavljiv rast digitalnih kanala komunikacije sa jedne strane, te snažan pad medijskog tržišta nakon globalne krize sa druge, postavio je pred korporativni sektor izazov kako unaprediti komunikaciju sa potrošačima na direktan i finansijski efikasan način. Odgovor je pronađen u brend novinarstvu – simplifikovano rečeno radi se o sadržaju koje kompanije kreiraju i plasiraju u ime svojih brendova putem sopstvenih digitalnih kanala, ali i medijskih u formi native advertajzinga ( za sada termin bez adekvatnog prevoda na srpski jezik). Mediji i marketing su se spojili – brendovi su zauzeli nekadašnji prostor medijskih kompanija, dok su se one fokusirale na digitalni marketing koji prema svim istraživanjima predstavlja sve veći procenat prihoda medijskih kuća.
Brend novinarstvo koristi se za građenje svesti o brendu, njegove prepoznatljivosti ili preferenca kod potrošača, može se upotrebiti za kreiranje korporativnog imidža, pozicioniranje kompanije kao lidera u nekoj oblasti, ali i za generisanje prodaje.

Pitanje poverenja
Kritičari brend novinarstva često potežu pitanje etike i poverenja potrošača u sadržaj koji dolazi od kompanija. Ipak, dosadašnja istraživanja pokazuju da potrošači slede ovaj tip informacija potvrđujući tezu da ukoliko je informacija relevantna i kredibilna, izvor iz koga ona dolazi nije od presudne važnosti.
Kompanije čiji je sadržaj transparentan, orginalan, u okviru je etičkih pravila i informaciju predstavlja iz različitih uglova, uspele su da otvore perspektivu razvoja brend novinarstva i kreiraju hiljade novih poslova u korporativnom sektoru za PR profesionalce i novinare.

Od kritičara do partnera
Iako je trend inicijalno naišao na otpor medijskih kuća, vremenom je kreiran poslovni model koji omogućava partnerski odnos. Tokom 2014. brend novinarstvo postalo je sastavni deo poslovnih strategija svih većih kuća poput Forbs-a, New York Times-a, The Guardin-a i Wall Street Journal-a koje su oformile posebne rubrike za vesti nastale u korporativnim redakcijama. The Guardian je nedavno objavio da je na osnovu brend novinarstva sklopio sedmocifreni ugovor sa kompanijom Unilever. Kompanije su se ozbiljno posvetile kreiranju atraktivnog sadržaja. Svoje redakcije imaju svi globalni igrači poput Intela, GE, Nissana, a kao najbolji primeri brend novinarstva pojavljuju se web adrese kompanije Apple i Coca-Cola Journey – njihov sadržaj prenose svi relevatni mediji.

Ima li brend novinarstva u Srbiji?
Mada ne pod ovim terminom, pristup nije nepoznat ni domaćem tržištu u nešto jednostavnijoj formi. Prvi iskorak ka direktnom dijalogu sa potrošačima bio je advertorijal koji neki brendovi i danas koriste kao jedini vid brend PR-a.
Da bi brend novinarstvo dalo svoj pravi efekat, potrebno je, pre svega, da korporativni sektor uloži značajne resurse u uspostavljanje „redakcija“ koje bi na profesionalan i sistematski način kreirale orginalni brend sadržaj.
Paralelno sa PRilikom 2014, koju DSOJ tradicionalno organizuje početkom novembra, u Njujorku se održava PR Daily konferencija pod nazivom „Novi odnosi sa javnošću: Kako su content marketing i brend novinarstvo postali sledeći veliki pristup u PR-u?“. Svakako vredi poslušati zaključke i učiti na primerima najuspešnijih komunikatora.

Za Bilten DSOJ tekst napisala: Nina Elezović, Menadžer za eksterne komunikacije, Coca-Cola HBC Srbija

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koliko je kreativna industrija važna za razvoj privrede Srbije?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime

Molimo unesite Vaš komentar!