Za TV oglašavanje u Hrvatskoj potrošeno 2,2% manje novca u 2017.

REGION – Tržište oglašavanja u Hrvatskoj prošle godine palo je prvi put nakon četiri godine kontinuiranog rasta. Oglašivači su u zakup oglasnog prostora uložili 1,47 milijardi kuna, što je 1,4 odsto manje u odnosu na 2016. godinu.

Najveći je razlog tome kriza u Agrokoru, s obzirom da se procenjuje da taj koncern čini između 8 i 9 odsto ukupnog tržišta zakupa medija, navodi se u izveštaju HURA-e.

Prema proceni Hrvatskog udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA), oglašivači su prošle godine u zakup oglasnog prostora uložili 1,47 milijardi kuna, što je 1,4 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, a prvi pad nakon četiri godine ponajviše je posledica krize u Agrokoru. To je zaključak analize HURA-e pod nazivom ‘HURA Media AdEx’ (Advertising Expenditure), koje obuhvata zakup oglasnog prostora kod primarnih komunikacijskih kanala i procena je ulaganja u oglašavanje kod glavnih TV stanica, većih izdavača štampe i njihovih mrežnih izdanja, radija, i većih dobavljača OOH te uopšteno ulaganje u oglašavanje na internetu.

Na TV otpada 50 odsto oglašivačkog kolača
Najviše se i dalje troši na oglašavanje na TV stanicama. Oglašivači su 2017. na oglase na TV stanicama potrošili 741 milion kuna, što je doduše pad od 2,2 odsto, no na TV i dalje otpada najveći deo oglašivačkog kolača, oko 50 odsto. Podaci za prošlu godinu pokazuju da oglašavanje u online medije i dalje raste, dok relativno snažno pada oglašavanje u štampi.

Procenjuje se, naime, kako je vrednost oglašavanja na Internetu prošle godine iznosila 245 miliona kuna, što je 14,5 odsto više nego godinu ranije. To predstavlja udeo u ukupnom oglašavanju od 17 odsto. „Kompanije su prepoznale rezultate koji im donosi online oglašavanje, stoga veći deo budžeta prebacuju na digital. Digitalno oglašavanje je postalo glavni kanal oglašavanja prvenstveno za male i srednje kompanije“, kaže Sandro Lazarić, direktor Arbone, kompanije za digitalni marketing.

S druge strane, oglašavanje u štampi procenjeno je na 218 miliona kuna, što je 13,3 odsto manje u odnosu na 2016. i čini 15 odsto udela u ukupnom oglašavanju. Oglašavanje na radio stanicama iznosilo je, pak, 127 miliona kuna, 0,4 odsto manje nego godinu dana pre. Na OOH, odnosno u segmentu klasičnog display oglašavanja, potrošeno je 130 miliona kuna, rast 0,3 odsto, a pod stavkom ostalo procenjena je potrošnja od 10 miliona kuna, pad 7,8 odsto u odnosu na godinu ranije.

Rukovodilac sekcije medijskih agencija HURA Božidar Abramović ističe u izveštaju da je 2017. porastao udeo online oglašavanja te da sada iznosi 17 odsto ukupnih investicija u medije. Verovatno je, kaže, taj udeo i veći, ali ga je teško proceniti jer podaci oglašavanja na Google pretraživaču i društvenim medijima nisu dostupni i dobrim delom nisu ostvareni putem tradicionalnih agencija.

S druge strane, nastavlja se trend pada oglašavanja u štampi, što se opravdava činjenicom da su izdavači štampanih medija prepoznali promene čitalaca u konzumaciji sadržaja te su svoje investicije i fokus usmerili na distribuciju sadržaja putem vlastitih Internet portala.

Zatim, ističu u HURA-i, investicije u OOH stabilne su zbog prirode širokog dosega, ali i pojave novih oglasnih površina koji nude video format oglasa putem ekrana u trgovačkim centrima i pešačkim zonama urbanih sredina.

Na početku 2018. pozitivni trendovi
Pozitivan je podatak, kažu u HURA, da se nakon prošlogodišnjeg pada već u prvom kvartalu 2018. beleži porast nivoa investicija i broja aktivnosti. Abramović smatra da će u iduće tri godine investicije u oglašavanje slediti trend načina konzumacije sadržaja.

„Predviđamo da će rasti udeo investicije u online medije, a očekuje se i porast OOH koji ima najširi doseg, zbog velike fragmentacije drugih kanala. Na kraju, investicije u oglašavanje sigurno će porasti zbog porasta broja kanala i posebnih formata od kojih će svaki imati svoju ciljnu publiku“, navodi Abramović u izveštaju na web stranicama HURA-e. Po njemu, odnos investicija u kanale izmeniće se u korist onoga koji će moći da omogući odgovarajući doseg, zavisno od tipa poruke i ciljne grupe koju oglašivač ima. No, iako će investicije u online oglašavanje i dalje rasti, TV će i dalje zauzimati najveći udeo, ističe Abramović.

HURA u izveštaju navodi i to da podaci predstavljaju procenu neto investicije u oglašavanje, odnosno zakup medijskog prostora po tipu medija u milionima kuna prema stručnoj proceni HURA Odbora za medije. Podaci ne uključuju kreativu, produkciju i specijalne formate.

Izvor: SEEbiz


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari