Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

U Hrvatskoj bez cigareta na policama

REGION – Uklanjanje cigareta iz oka potrošača, njihovo sklanjanje pod pulteve u prodavnicama i  gotovo u ilegalu, propis kakav, osim Islanda i Norveške, u EU imaju jedino Engleska, Irska i Finska, u Hrvatskoj bi trebao zaživeti po hitnoj proceduri u Saboru pre letne pauze krajem ove nedelje, a nakon što ga je prošle nedelje usvojila Vlada, piše Jutarnji list.
Novi zakonski propis štetu donosi svim proizvođačima cigareta, ali najmanju Tvornici duhana Rovinj koja kao domaći proizvođač, ukorenjen na hrvatskom tržištu, prodaje 50-ak potrošačima manje ili više znanih brendova. Zakonom su mnogo više pogođene sve druge kompanije, poput Philip Morrisa ili BAT-a, a najviše, one koje na hrvatsko tržište po njenom ulasku u EU tek žele da plasiraju nove brendove cigareta, piše Jutarnji list.
Protiv zakona ustali su i u Cehu trgovaca Hrvatske obrtničke komore. Njihov predsednik Boris Vukelić najavljuje da će lobirati da se u Saboru prihvati amandman kojim bi se malim trgovcima omogućilo duže prilagođavanje od zakonom predviđena dva meseca. Ističe da je u Britaniji prilagođavanje na to trajala tri godine za velike trgovine, a pet godina za male.
– Velik deo trgovina u Hrvatskoj nudi većinom ili isključivo cigarete Tvornice duhana Rovinj. Mali trgovci nude cigarete svih proizvođača i njihova jedina konkurentska prednost je mogućnost da kupcima ponude široku paletu proizvoda koju mogu uporediti. Ako ih kupcima ne mogu pokazati kupovaće se samo one cigarete za koje već znaju – objašnjava Vukelić, ističući da evropski propisi ne nalažu nužno donošenje takve regulative.
No, za Vladu oko toga nema dileme: pokazivanje cigareta jednako je njihovom reklamiranju, a reklamiranje duvanskih proizvoda u Hrvatskoj je ionako već odavno stavljeno s druge strane zakona. U Banskim dvorima veruju da će potpuna zabrana reklamiranja cigareta na naciju delovati terapeutski, odnosno da će mnogi zbog toga, u kombinaciji sa stalnim poskupljenjem cigareta, prestati da puše.
– Treba ići korak dalje, na način da se duvan još više skloni od pogleda – objasnila je Vlada u svom predlogu izmena Zakona o ograničavanju uporabe duvanskih proizvoda, u kojem i kutiju cigareta opisuje kao reklamno sredstvo. U fokusu novih zabrana posebno je mlađa populacija. Iskustva drugih zemalja, naime, pokazuju da je primenom ovakvih mera broj pušača kod mladih smanjen za desetinu.
– Godišnje u Hrvatskoj od posledica pušenja umre oko 10.000 ljudi, što je grad veličine Makarske – požalio se na sednici Vlade ministar zdravlja Rajko Ostojić. Globalni izveštaj Svetske zdravstvene organizacije za 2012. pokazuje da u svetu godišnje od posledica pušenja umre više od pet miliona ljudi. Toj crnoj statistici još valja pridodati i oko 600.000 smrti zbog pasivnog pušenja. Pušenje je uzrok čak 12 posto smrtnosti kod stanovništva od 30 godina na više.
No, prodavači, koje je petogodišnja kriza bacila na kolena, ne gledaju blagonaklono na nove propise. Više od hiljadu malih trgovaca, ističe Vukelić, potpisalo je peticiju protiv ovog zakona. – Ne bih hteo nikoga da optužim za lobiranje za ovakvu regulativu, ali Tvornica duhana Rovinj bi se sigurno snažno bunila na donošenje ovakvog zakona u Sloveniji jer tamo imaju 10 posto tržišta i manjinski su igrač, pa im takva regulativa ne bi odgovarala – ističe Vukelić. Slično na stvari gledaju i u kompanijama koje vlastitim cigaretama konkuršu TDR-u. Neke od njih već su prisutne na ovom tržištu, dok druge tek nameravaju da dođu, posebno nakon što je Hrvatska postala deo jedinstvenog tržišta EU.
– Teško mi je reći što će nam to doneti jer je u svetu i inače jako malo tržišta koja imaju takvu regulativu. Očito je da se time ide na ruku TDR-u, koji je tu etabliran. No, to nas neće odvratiti od hrvatskog tržišta, iako će nastup na njemu sada biti teži jer naše proizvode ne smemo da reklamiramo, a sada ih više ne smemo ni da pokazujemo – požalio se visokopozicionirani sagovornik iz jednog proizvođača cigareta, kojem je hrvatsko tržište itekako zanimljivo, a koji je želio da ostane anoniman.
Nova Vladina mera posebno će se odraziti na prodaju cigareta preko automata, što je u Hrvatskoj i inače retko. Tako u Orestesu, domaćem proizvođaču automata za cigarete, nisu krili iznenađenje Vladinim objašnjenjima kako je takav način distribucije duvanskih proizvoda nesigurniji od klasične maloprodaje.

Izvor: Jutarnji list

OGLAŠAVANJE

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!