test
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Turbuletno među agencijama za odnose s javnošću

U nastavku objavljujemo rezultate poslovanja agencija za komunikacije i odnose s javnošću za 2021. godinu, a u okviru studije Agency Report, koju Marketing mreža sprovodi poslednjih pet godina.

Agencija REPRESENT COMMUNICATIONS ubedljivo čuva mesto na samom vrhu liste po poslovnom prihodu, a po neto dobiti nalazi se na 6. mestu. Ova agencija je u 2021. zabeležila stabilan rast po oba finansijska kriterijuma – 45,83% po poslovnom prihodu i 239,61% po neto dobiti, a uvećali su tim za 5,08%.

Na drugom mestu po poslovnom prihodu u 2021. godini nalazi se agencija NEW MEDIA TEAM. Ova agencija već drugu godinu za redom nalazi se na drugom mestu po poslovnom prihodu, a od ove godine je prva po neto dobiti. Poslovni prihod ove agencije uvećan je za 89,81%, a neto dobit za 125,83%. New Media Team uvećao je tim za čak 55,56%.

Na trećem mestu po poslovnom prihodu i na osmom po neto dobiti nalazi se agencija RED COMMUNICATIONS. Ova agencija se sa četvrte pozicije na rang listi u 2020. popela na treće mesto. Red Communications je zabeležio rast prihoda u prošloj godini od 87,07%, ali i veliki rast neto dobiti od 2461,27%. Broj zaposlenih povećan je za 19,05%.

Četvrto mesto po poslovnom prihodu pripalo je novootvorenoj agenciji LUXURY INTEGRATED, koja se, kako se navodi na njihovom sajtu, bavi komunikacijama i konsaltingom. Ova agencija ima sedam zaposlenih, a za samo nekoliko meseci rada u 2021. godini ostvarila je prihod od skoro 152 miliona, dok je neto dobit oko 7,7 miliona dinara.

RIGHT je, ove godine, na petom mestu po poslovnom prihod i na trećem po neto dobiti. Ova agencija zabeležila je u 2021. rast prihoda od 9,34%, ali pad neto dobiti od 28,46%. Tim je smanjen za 16,67%.

U prvih 10 agencija na rang listi po poslovnom prihodu našle su se i OLAF & MCATEER, CHAPTER 4, MORE THAN PR, MISITA PR & COMMUNICATION i FUSION COMMUNICATIONS.

U Agenciji za privredne registre Republike Srbije registrovano je ukupno 35 pravnih lica koja se primarno bave komunikacijama i odnosima s javnošću.

Ukupan poslovni prihod agencija za komunikacije i odnose s javnoću u 2021. povećan je za 39,75%, a neto dobit za 22,42%. Broj zaposlenih u agencijama za komunikacije i odnose s javnošću veći je za 5,69% u odnosu na 2020. godinu.

Grupacija agencija za komunikacije i odnose s javnošću, godinama unazad, jedna je od najdinamičnijih kada je u pitanju „prestrojavanje“ u TOP 10 na rang listi. Neke agencije se zatvaraju, nove se otvaraju, i veoma često su već u prvoj godini poslovanja u prvih 10 po ostvarenim prihodima. Ipak, 2021. u odnosu na 2020. godinu, za većinu agencija u ovoj grupaciji, bila je uspešna po svim finansijskim paramentrima.

Celu tabelu pogledajte na platformi AdNetwork.

 

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!