Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Trgovci mogu da sakriju poreklo robe

Privatne trgovačke robne marke – od hrane do hemije – na svojim deklaracijama ne moraju da imaju izvorno poreklo, uređeno je izmenama Zakona o trgovini. Koliki rizik nosi ova promena, upravo pokazuje primer iz Evrope, koja nikako ne može da utvrdi koja je članica Unije konjsko meso u gotovim jelima upakovala i prodavala kao goveđe.
Ovakva novina u zakonu je, prema oceni Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta za zaštitu potrošača, „vrlo opasna“. – Robna marka kao robna marka ne bi bila opasna kada bi kupci imali sve neophodne informacije o tom proizvodu – smatra Bogosavljević. – Zato bi pitanje deklaracije trebalo urediti zakonom, a ne podzakonskim aktima, što je sada slučaj. Jer, interesi su interesi, i niko se neće olako odreći profita, ako mu je nadohvat ruke. Pre svega, to su komercijalni programi, kojima kvalitet nije na prvom mestu i koji često ne ispunjavaju osnovne norme. Privatne robne marke su na pojedinim ispitivanjima eliminisane iz konkurencije, jer nisu ispunjavale ni minimalne uslove kvaliteta.
Problem je i u tome što se većina tih namirnica najčešće pravi od najjeftinijih sirovina, čije je poreklo nepoznanica za potrošače. Dopunama ovog zakona uvedena je i mogućnost isticanja cena u stranoj valuti. To bi trebalo da olakša rad, pre svega, turističkim agencijama i uvoznicima automobila u Srbiji, ali i kupovinu građanima. Potrošači će, međutim, letovanje i limuzine i dalje plaćati isključivo u dinarima. U resornom Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine Srbije kategorično tvrde da se u načinu plaćanja ništa ne menja.
– Plaćanje je uređeno propisima koji regulišu platni promet, a ovaj zakon to nije menjao – kaže za „Novosti“ Željko Rakić, nečelnik Odeljenja za trgovinu pri Ministarstvu trgovine. – Izuzetno, cena može da se ističe u stranoj valuti, sa naznakom obračunskog kursa, u trgovini vozilima i uslugama u turizmu, koje su u neposrednoj vezi sa inostranstvom.

Izvor: Novosti online

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!