Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

SeeNews lista 100 najboljih kompanija u jugoistočnoj Evropi za 2013. godinu

Naftna industrija Srbije (NIS) zadržala se među 10 najvećih kompanija u regionu jugoistočne Evrope po visini ukupnih prihoda u 2013. godini, pokazuju objavljeni podaci „SeeNews“, nezavisnog medija za poslovne informacije.
Na listi Si top 100 (SEE TOP) NIS se, kao i godinu dana ranije, nalazi na devetom mestu, sa 2,3 milijarde evra ukupnih prihoda, što je sedam odsto više nego u 2012. Na toj listi, koja se objavljuje sedmu godinu zaredom, rangirane su nefinansijske kompanije u jugoistočnoj Evropi (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija i Slovenija) prema ukupnim prihodima za fiskalnu 2013. godinu.
Podatke o njihovim prihodima „SeeNews“ je prikupio iz nacionalnih komercijalnih registara, s berzi, internet stranica vlada i kompanija, od industrijskih regulatora i iz samih kompanija, navodi se u izveštaju. Na prvom mestu po prihodima i dalje je rumunski „OMV Petrom“, sedmu godinu uzastpno, i to uprkos padu ukupnih prihoda za bezmalo tri odsto, na 4,27 milijardi evra u 2013. godini.
Na drugom mestu je rumunski proizvođač vozila „Dacia“, s porastom prihoda od 44 odsto, na 4,2 milijarde evra. Od 3. do 7. pozicije zauzimanju redom naftne i gasne kompanije – Lukoil Neftochim (Bugarska), Petrol (Slovenija), OMV Petrom Marketing (Rumunija), Ina (Hrvatska) i Rompetrol (Rumunija). Na osmom mestu je bugarska metalska firma Aurubis, NIS je deveti a na desetoj poziciji je rumunsko preduzeće za puteve.
Među 100 kompanija s najvećim prihodom u 2013. u jugoistočnoj Evropi nalazi se 10 srpskih kompanija, među kojima je na 17. mestu „Fiat automobili Srbija“, koja je ostvarila ogroman skok, s obzirom na to da je 2012. godine bila na 88. mestu. Elektropriveda Srbije se na novoj listi nalazi na 21. mestu (ranije 24.), Telekom Srbija je na 38. poziciji (ranije 39.) a prvi put se na listi, na 47. mestu, našlo novoformirano preduzeće EPS Snabdevanje.
Tačno na sredini liste, na 50. mestu je Termoelektrana „Nikola Tesla“ (61), Srbijagas je sa prethodnog 47. mesta pao na 53. poziciju, Delhaize Srbija je na 54. (55), Mercator S na 70. (68) i Idea na 94. mestu (89). Ukupni su prihodi 100 najvećih nefinansijskih kompanija u tom regionu u 2013. godini uglavnom su stagnirali na 103,98 milijardi evra. Njihova čista dobit smanjena je sa 2,85 milijardi evra u 2012. na 2,63 milijarde u 2013. godini, navodi se u izveštaju „SeeNews“.

Izvor: eKapija

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!