Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Prodaja tablet uređaja u Srbiji tri puta veća nego 2011.

Tablet računari su sve popularniji u Srbiji pa se u pojedinim radnjama mesečno proda i po nekoliko stotina ovih uređaja čija se cena kreće od 11.000 do 111.000 dinara. Direktor marketinga „Tehnomanije“ Dominika Šijan rekla je da je interesovanje kupaca veliko i ukoliko trend iz prvog kvartala bude nastavljen do kraja godine, prodaja će biti utrostručena u odnosu na 2011. Ona je rekla da kada je reč o odnosu prodaje tablet uređaja i lap-top i desktop računara, teško može biti izvršeno poređenje jer je ciljna grupa različita, a često vlasnici desktop računara poseduju i laptop ili tablet.
Ipak, kako je istakla, prodaja laptop i tablet računara raste, dok netbuk računari beleže blagi pad u korist tableta. Šijan je takođe rekla da se kupci često opredeljuju za „najjače“ brendove, koji se odvajaju kvalitetom pa su i naviše izbor kupaca „Samsung“ i „Epl“ od brendova viših cenovnih kategorija, dok su „Prestidžio“ tableti najprodavaniji u srednjem cenovnom razredu.
– Zbog velikog broja proizvoda koji se mogu naći na tržištu, redovno testiramo uređaje za kupce kako bismo im približili performanse i pomogli da izaberu proizvod koji zadovoljava i prevazilazi njihove potrebe – objasnila je ona. Šijan je navela da su od početka godine kupcima na raspolaganju „Vodič za kupovinu smart telefona i tableta“, kao i „Vodič za kupovinu laptopova i tableta“. – Potrošači u ovim vodičima mogu pronaći sve potrebne informacije koje su im neophodne za donošenje kvalitetne odluke prilikom kupovine, ali poslužiti i kao kvalitetan izvor informacija o najnovijim tehnologijama za sve ljubitelje tehnike – zaključila je Šijan.
U “Winwin“ prodavnicama, mesečno se u sezoni proda skoro 1.000 komada tablet uređaja, no to je i dalje samo 30 odsto prodaje u odnosu na lap-top ili stone računare. Direktor marketinga “Winwin“ prodavnica Nebojša Radojević je kazao da je interesovanje za tablet uređaje sve je veće, kako u svetu tako i u Srbiji. – To je i očekivano jer sve ono što nude laptop i desktop računari sada je moguće odraditi i na tablet uređajima. Osim što su cenovno povoljniji, oni su značajno manjih dimenzija sa baterijama koje traju i do nekoliko dana – istakao je Radojević.
S obzirom na to da su se tablet uređaji pojavili pre samo par godina, godišnji rast u prodaji je skoro 100 odsto, a očekuje se da i u sledećih nekoliko godina bude zabeležen značajan rast prodaje, naveo je Radojević. On je, međutim, primetio kako ima puno nekvalitetnih uređaja koji nižom cenom privlače kupce, pa je savetovao da pre kupovine, osim cene mušterije obavezno pogledaju specifikaciju uređaja i porazgovaraju sa prodavcem kako bi se uverili da će im biti zadovoljene potrebe. Radojević je među kvalitetnijima izdvojio uređaje velikih kompanije „Epl“, „Asus“, ali i „Prestidžio“.
Cene uređaja se kreću od 11.000 dinara, dok kvalitetniji modeli sa većim ekranom i 3g podrškom idu i do 50.000 dinara, zaključio je Radojević. Marketing menadžer u “Gigatronu“ Jasmina Gredelj je kazala da se i u radnjama ove kompanije mesečno proda više stotina tablet uređaja. – Tržište tablet računara u proteklih godinu dana je poraslo, kupci se sve češće informišu o ovim uređajima i uviđaju njihovu upotrebnu vrednost u svakodnevnom radu, o čemu svedoči i činjenica da je u proteklom periodu prodaja veća pet puta u odnosu na prošlu godinu – istakla je Gredelj.
Ipak, kako je navela, tablet uređaji i pored zapaženog porasta u prodaji i dalje beleže znatno manju prodaju u odnosu na laptop i desktop računare, koji su još uvek najtraženiji proizvodi. Gredelj je dodala da se kupci opredeljuju za proizvode koji su im sa ekonomske strane prihvatljiviji. – Najjeftiniji uređaji se mogu naći već po ceni od 10.990 dinara, pa naviše. Ukoliko se tome doda mogućnost plaćanja na rate, kupovina tablet uređaja zaista ne predstavlja veliko opterećenje za kućni budžet – zaključila je Gredelj.

Izvor: Tanjug

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!