Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Potrošači u Srbiji vole da isprobaju nove proizvode

Miodrag Marinković, Marketing Manager, Frikom dobitnik je Mark Awards priznanja u kategoriji Brand Innovator of the Year. Tim povodom razgovarali smo sa njim kada je pravi trenutak za inovaciju brenda.

Kako biste ocenili tržište marketinških komunikacija u Srbiji?
Kao neko ko je dugi niz godina u svetu marketinga, sa sigurnošću mogu da kažem da je Srbija napravila velike korake koje nastavlja da unapređuje, a kao dokaz imamo sve brojnije radove domaćih agencija koje su svoje poslovanje preusmerili na mnoge globalne klijente i inostrana tržišta. Možemo da vidimo i da su vodeći domaći brendovi znatno unapredili kvalitet svojih kampanja, ovde važnu ulogu imaju naši festivali kreativnosti gde imamo priliku da promovišemo pozitivnu konkurenciju i uperimo reflektor na najbolje radove.

Kada je pravi trenutak za inovaciju brenda?
Ne možemo da kažemo da postoji pravi trenutak, svaki brend se suočava sa određenom situacijom iz kog je potrebno izvući ono najbolje. Svi poslujemo i takmičimo se na jednom tržištu i ukoliko uzmemo u obzir da se u današnje vreme sve dešava velikom brzinom, od potrošačke navike do konkurencije, dolazimo do zaključka da se brendovi moraju razvijati zajedno sa svojim potrošačima i njihovim potrebama. Idealno bi bilo da inovacije budu kontinualne i u skladu sa strategijom koju kompanija sprovodi, ali je u praksi situacija nešto drugačija – kada brend počne da stagnira sa rastom ključnih parametara, potrebno je uraditi situacionu analizu i identifikovati probleme, koji se potom novim rešenjima i inovacijama otklanjaju.

Zašto se kompanije odlučuju da pokrenu novi brend pored postojećih – veoma uspešnih?
Kao što sam rekao, promene na tržištu su konstantne, naročito kad uzmemo u obzir i pandemiju koja i dalje traje. Ubrzano se stvaraju nove prilike i segmenti potrošača čije potrebe niste u mogućnosti da adresirate sa postojećim brendovima i tad dolazimo u poziciju da je vreme za novi pristup koji će se na odgovarajući način obratiti novoj ciljnoj grupi. Primera radi, naša kompanija je 2020. godine uvrstila novi brend u svoj portfolio, HIGHLIFE sladoled koji sadrži funkcionalne benefite kao što su niska kalorijska vrednost i manji nivo šećera i masti i da ne izostavimo ono najvažnije, ne dolazi do kompromisa po pitanju ukusa. HIGHLIFE je namenjen pre svega potrošačima koji u skladu sa trendovima veoma vode računa o nutritivnoj vrendosti hrane i zdravim životnim navikama. Ove godine smo inovirali portfolio brenda novom kombinacijom ukusa malina-čokolada-brownie, koji je dodatno privukao potrošače da se upoznaju sa brendom i pomogao da ostvarimo odlične rezultate. Dizajn ambalaže je nedavno i nagrađen prestižnom međunarodnom nagradom Red Dot design award 2021, koju smo dobili zahvaljujući izuzetno kreativnim ljudima iz studija Sonda.

Vole li potrošači u Srbiji nove proizvode?
Potrošači u Srbiji vole da isprobavaju nove proizvode i na našu sreću, u kategoriji sladoleda, taj broj je znatno viši nego u ostalim. Prema podacima Brend Puls istraživanja, više od 60 odsto potrošača u Srbiji voli da isprobava nove ukuse, a možemo da se pohvalimo da je ovo dobrim delom i rezultat višegodišnjeg napora i kreativnosti naše kompanije u polju inovacija – samo ove godine smo na tržište plasirali 20 novih sladoleda. Dosta rada i truda, u inoviranju značajnog dela portfolija, je svake godine potrebno od strane cele kompanije, ali to je nešto što potrošači očekuju od nas i ono što nas distancira od konkurencije. Ove godine, najveći uspeh postigli smo na brendu Macho gde smo predstavili dve nove forme – čašu sa dva različita ukusa i sendvič. Sa proizvodima i kampanjom „Macho Grmi“, napravili smo značajan iskorak ka ciljnoj grupi, a rezultati su prevazišli sva naša očekivanja unutar samo dva meseca. Glavni cilj nam je bio da mlađoj populaciji, tinejdžerima i studentima, približimo ovaj brend i tri novine na način koji je njima relevantan. Pesma popularnog izvođača Milija i poznati influenseri sa društvenih mreža TikTok i YouTube su bili recept za uspeh – imali smo višemilionske preglede, veliki broj pozitivnih reakcija na svim platformama i ono najvažnije, rast prihoda za više od 60 odsto.

Koji projekat biste izdvojili u 2020. godini na koji ste najponosniji, a koji je ostvario zapažene poslovne rezultate?
Prethodna godina je bila puna izazova za sve nas, napomenuću samo da smo tri puta morali da promenimo planove i prilagodimo se novonastaloj situaciji, ali smo na kraju uspeli da postignemo izvanredne poslovne rezultate, pa čak i premašimo zadate targete. Centar ovih uspeha jeste bio jedan od naših najvećih brendova, Quattro, namenjen za kućnu konzumaciju sa svojim najbližima. Kampanjom „Dom je tamo gde je Quattro“ smo naglasili važnost porodice i doma, ali i solidarnosti i humanosti jedne kompanije. Te godine smo na festivalu integrisanih komunikacija Kaktus osvojili nagradu za najbolju Društveno odgovornu integrisanu kampanju u 2020. godini. U saradnji sa Crvenim krstom Srbije, organizovali smo akciju gde su potrošači kupovinom sladoleda Quattro učestvovali u doniranju sredstava za poboljšanje kvaliteta kuvanih obroka za korisnike Narodnih kuhinja. Ni poslovni rezultati nisu izostali – brend Quattro je beležio finansijski rast od 18 odsto, značajno iznad očekivanja, a porast je zabeležen i kod ostalih brend parametara koje pratimo.

Šta za vas znači ostaviti trag na tržištu?
Predstavlja novu vrednost koju ste stvorili za potrošača, bilo da je u obliku novog proizvoda ili nematerijalne vrednosti, da opstane i da godinama nakon što nije više u vašoj odgovornosti, ima tendenciju rasta. Protok vremena najbolje pokazuje kvalitet i uvek zadrži samo ono što je najbolje.

U kojoj meri je za vas značajno priznanje Mark Awards?
Mark Awards priznanje predstavlja još jedno u nizu sjajnih projekata Marketing mreže koja promoviše struku u okviru koje poslujemo i veliko je zadovoljstvo što sam jedan od dobitnika u prvoj godini takmičenja. Smatram da je veoma važno da i pored brendova koje svi volimo, upoznamo i odamo priznanje ljudima koji stoje iza uspeha tih brendova.

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!