Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Novinarstvo među najmanje plaćenim zanimanjima u Srbiji?

Situacija u medijima je katastrofalna, a novinarsko je zanimanje izuzetno slabo plaćeno, ocenili su predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Sindikata novinara Srbije. Kako prenosi Tanjug, NUNS i SNS ne raspolažu zvaničnim statističkim podacima o redovnosti i visini zarada novinara u srpskim medijima, ali se slažu da je novinarstvo među najlošije plaćenim zanimajima.
Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže da u Srbiji ima oko 1.300 registrovanih medija, što je prevelik broj za ovdašnje tržište, te da veliki broj medija na ovakvom tržištu nužno podrazumeva niske plate i nestabilan položaj zaposlenih.
„Još važnije je što to stvara osećaj nesigurnosti zaposlenih, pa kao posledicu imamo autocenzuru koja je obeležila 2013. godinu“, rekao je Obradović Tanjugu. Napomenuvši da je redovnost isplata zarada u medijima i njihova visina više sindikalno nego profesionalno pitanje, Obradović kaže da su informacije kojima NUNS raspolaže uglavnom dobijene u ličnim kontaktima. Prema tim informacijama, dodao je, u veoma malom broju medija u Srbiji se zarade isplaćuju redovno, a u proseku one iznose između 30.000 do 40.000 dinara.
„Ono što je, pak, sigurno je da je novinarstvo u ovom trenutku među lošije plaćenim poslovima, da su plate neredovne i ono što je za novinarštvo najopasnije i za profesiju u celini je to što postoji velika nesigurnost u statusu zaposlenih zbog velikog pritiska na medije“, naveo je Obradović. Otuda, kaže, i geslo koje se najčešće čuje u većini redakcija u Srbiji je:“Ćuti i radi jer uvek mogu da nađem nekog ko će to da radi za manje para“.
Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa tvrdi da niko u Srbiji, pa ni država, nema podatke o redovnosti isplata zarada u medijima u Srbiji, pa ni o njihovoj visini.
Zato je, objašnjava, taj sindikat od Ministarstva kulture prošle godine tražio, a ove godine obnovio zahtev, da im se dozvoli da naprave analizu koja bi bila veoma značajna za rad medija. „Mi imamo podatke za članove našeg sindikata, ali na nivou Srbije podataka o tome nema, posebno iz privatnih medija gde nema ni sindikata. Tamo gde postoje sindikati znamo da ima kašnjenja u isplati zarada, a u privatnim medijima gde nema sindikata, a takvih slučajeva ima, novinari rade i na crno – zarade im se isplaćuju na ruke ili pola na ruke, pola na račun“, objašnjava Čabarkapa.
U medijima u unutrašnjosti, navela je, zarade su manje od minimalca, a prema nezvaničnim informacijama ima slučajeva da se u velikom broju privatnih medija u Beogradu zarade ne isplaćuju redovno, kaže Čabarkapa.

Izvor: Tanjug

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!