Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Jestiva ambalaža

SVET – Jestiva ambalaža za hranu biće uskoro moguća zahvaljujući timu naučnika iz Francuske koji predvodio Dejvid Edvards sa Harvarda. Oni su razvili novu ambalažu koja bi trebalo da smanji količinu plasitčnog i drugog otpada koji zagađuje planetu. Kažu da će njihov izum, koji bi već do kraja leta trebalo da se pojavi na tržištu, potpuno izmeniti odnos prema hrani u prodavnicama ali i odnos prema prirodi i ekologiji.
Ambalaža, nazvana Vikisels ili Viki ćelije (Wiki Cells), oponaša prirodnu „ambalažu“ koje ima voće i povrće u prirodi – koru. Možemo je oprati i pojesti ili oljuštiti i baciti, a ona će se prirodno razgraditi. Nova ambalaža načinjena je od algi i kalcijuma, a moguće ju je pomešati sa česticama hrane, tako da ima isti ukus kao i ono što je unutar „ambalaže“. Membrane se mogu prati u vodi, isto kao i voće, i potom pojesti. Oni kojima se to ne dopada mogu ih oljuštiti i baciti koru ili, ako je u pakovanju tečnost, probiti slamkom, popiti i baciti omot bez brige za prirodu – sve se razgrađuje.
Naučnici su već proizveli pakovanje za sladoled, čašu za jogurt, „omot“ za sok. Omot sa slike na početku teksta ima ukus paradajza a u njemu je gaspačo – hladna supa od paradajza. Prvi će se na tržištu, krajem leta, naći sladoled od vanile i čokolade u membrani sa ukusom keksa. Tim profesora Edvards trenutno sarađuje sa proizvođačima sokova i jogurta, među kojima je Danone, u pokušaju da osmisle masovnu primenu izuma. U Masačusetsu u SAD već se gradi fabrika i očekuje se da bi nova ambalaža široku primenu mogla da dobije za najviše pet godina.

Izvor: Daily Mail

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!