Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Istraživanje efikasnosti online banera

Oglasna mreža ad-net i marketinška agencija McCann Erickson uz pomoć novog formata online oglasa Videopop, kojeg je krajem prošle godine pokrenuo ad-net, napravili su istraživanje pažnje koju online oglasi izazivaju kod korisnika. S obzirom da se kroz veliki broj istraživanja pokazalo da klik na oglas nije najrelevantniji pokazatelj uspešnosti baner online kampanje, te da broj klikova nije u nikakvoj korelaciji sa brand avarenessom čije je podizanje osnovni zadatak baner oglasnih kampanja, ad-net je napravio format koji može dati više informacija o pažnji koju internet korisnici pridaju online oglasima.
Pažnja koju korisnik pridaje oglasu je definisana dužinom kojom se korisnik zadržava kursorom iznad „klasičnog“ banera, a u trajanju dužem od tri sekunde. Nakon navedenog vremena se aktivira Videopop oglas koji prekriva stranicu na kojoj se korisnik nalazi. Prva faza je zatamnjenje stranice i nakon toga otvaranje Videopop oglasa dimenzija 720×420 pixela. Dakle kroz novi ad-net-ov format se ne mere klikovi na „klasične“ banere, već otvaranje novog formata koje se događa isključivo ako korisnik dovoljno dugo pridaje pažnju standardnom formatu banera. Naplata ovih oglasa se vrši prema otvaranju Videopop formata oglasa, odnosno relevantna mera je pažnja (engagement) korisnika prema oglasu.
Merenje je napravljeno unutar ad-net mreže medija čiji je doseg oko milion stvarnih korisnika. Merenje je provedeno na preko 300 hiljada korisnika, a rezultati otvaranja Videopop oglasa u kampanjama za testiranje varirali su od 1,36% do 3,17%, pri čemu su klasični oglasi bili izuzetno jednostavni i kreativno ograničeni. Format „klasičnog“ oglasa koji je bio najefikasniji za privlačenje i zadržavanje pažnje/kursora korisnika bio je tzv. wide skyscraper (160×600 pixela) sa prosečnim ER-om svih kampanja (Engagement Rate) od 2,58%. Sledeći po redu je bio tzv. MPU (300×250 pixela) sa ER-om od 2,19 i zadnji od tri formata koji su mereni je Leaderboard (728×90 pixela) sa prosečnim ER-om od 1,72%. Prosečni ER svih kampanja i svih merenih formata bio je 2,23% što je značajno više nego kada se za meru uzima CTR, koji je najčešće daleko niži od 0,5%. Ni ova mera ne može dati tačne rezultate kako je oglas prihvaćen od korisnika te kako i koliko je on uticao na ponašanje korisnika, ali je puno precizniji nego što je CTR ikada bio.

Izvor: Maksi produkt

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!