Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

Oglašavanje

spot_img

ISPRATI

„Glupi Starbaks“ – marketinški trik ili …?

SVET – U Los Anđelesu otvorena je kafeterija „Glupi Starbaks“ (Dumb Starbucks). Još se ne zna da li je reč o umetničkoj instalaciji ili marketinškom triku. „Glupi Starbaks“ ima potpuno isti logotip kao „Starbaks“, a čak su i nazivi napitaka u meniju identični, osim što uz njih stoji pridev „glupi“, pa tako imamo Glupi karamel makijato, Glupi Frapućino itd.
Na kasi su, kao i u pravim „Starbaks“ kafeterijama, izloženi CD-ovi sa muzičkim kompilacijama, poput „Dumb Jazz Standards“ (Glupi džez standardi) and „Dumb Nora Jones Duets“ (Glupi dueti Nore Džons, s tim što je ime poznate pevačice u ovom slučaju pogrešno napisano Nora, umesto Norah).
Međutim, kako javljaju mediji u Los Anđelesu, kupci koji su čekali u redu kafeterije „Glupi Starbaks“ mogli su da naruče samo ajs kafu, late ili peciva iz obližnjeg supermarketa, koje su potom u kafeteriji dobijali za džabe. Prodavnica, umetnička instalacija ili filmska kulisa – šta god da je – „Glupi Starbaks“ je otvoren u petak, a na samom objektu je istaknuto objašnjenje da logotip i ime najčuvenijeg svetskog lanca kafeterija mogu da koriste potpuno legalno po „zakonu o parodiji“.
Naime, kako se navodi u istaknutom objašenjenju, dodavanjem prideva „glupi“ kompanija „Starbaks“ se zapravo ismeva, zbog čega je dozvoljena upotreba te robne marke, i to po propisima poznatim kao „fer upotreba“. „Iz pravnih razloga ‘Glupi Starbaks’ je registrovan kao delo umetnosti parodije. Tako da je u očima zakona naša ‘kafeterija’ zapravo umetnička galerija, a kafa koju kupujete se smatra ‘umetnošču'“, navodi se u objašnjenju.
Reagujući na pojavu „glupog“ blizanca, kompanija „Starbaks“ je saopštila da je „očigledno da se ne radi o ‘Starbaks’ kafeteriji“, kao i da će ceo slučaj biti ispitan. Na pojedinim društvenim mrežama se pojavila teorija da iza „Glupog Starbaksa“ stoji čuveni ulični umetnik Benksi (Banksy). Vlasnik obližnjeg lokala tvrdi da je u okolini kafeterije nedavno primetio filmsku ekipu.

Izvor i foto: B92

PROJEKAT

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!