Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

„Glupi Starbaks“ – marketinški trik ili …?

SVET – U Los Anđelesu otvorena je kafeterija „Glupi Starbaks“ (Dumb Starbucks). Još se ne zna da li je reč o umetničkoj instalaciji ili marketinškom triku. „Glupi Starbaks“ ima potpuno isti logotip kao „Starbaks“, a čak su i nazivi napitaka u meniju identični, osim što uz njih stoji pridev „glupi“, pa tako imamo Glupi karamel makijato, Glupi Frapućino itd.
Na kasi su, kao i u pravim „Starbaks“ kafeterijama, izloženi CD-ovi sa muzičkim kompilacijama, poput „Dumb Jazz Standards“ (Glupi džez standardi) and „Dumb Nora Jones Duets“ (Glupi dueti Nore Džons, s tim što je ime poznate pevačice u ovom slučaju pogrešno napisano Nora, umesto Norah).
Međutim, kako javljaju mediji u Los Anđelesu, kupci koji su čekali u redu kafeterije „Glupi Starbaks“ mogli su da naruče samo ajs kafu, late ili peciva iz obližnjeg supermarketa, koje su potom u kafeteriji dobijali za džabe. Prodavnica, umetnička instalacija ili filmska kulisa – šta god da je – „Glupi Starbaks“ je otvoren u petak, a na samom objektu je istaknuto objašnjenje da logotip i ime najčuvenijeg svetskog lanca kafeterija mogu da koriste potpuno legalno po „zakonu o parodiji“.
Naime, kako se navodi u istaknutom objašenjenju, dodavanjem prideva „glupi“ kompanija „Starbaks“ se zapravo ismeva, zbog čega je dozvoljena upotreba te robne marke, i to po propisima poznatim kao „fer upotreba“. „Iz pravnih razloga ‘Glupi Starbaks’ je registrovan kao delo umetnosti parodije. Tako da je u očima zakona naša ‘kafeterija’ zapravo umetnička galerija, a kafa koju kupujete se smatra ‘umetnošču'“, navodi se u objašnjenju.
Reagujući na pojavu „glupog“ blizanca, kompanija „Starbaks“ je saopštila da je „očigledno da se ne radi o ‘Starbaks’ kafeteriji“, kao i da će ceo slučaj biti ispitan. Na pojedinim društvenim mrežama se pojavila teorija da iza „Glupog Starbaksa“ stoji čuveni ulični umetnik Benksi (Banksy). Vlasnik obližnjeg lokala tvrdi da je u okolini kafeterije nedavno primetio filmsku ekipu.

Izvor i foto: B92

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!