„Folksvagen“ ove godine preuzima „Porše“?

SVET – Najveći evropski proizvođač automobila „Folksvagen“ (VW) najverovatnije će ove godine kompletirati preuzimanje grupe „Porše“ koja se bavi izradom luksuznih automobila, nakon što su uklonjene glavne prepreke za jednu takvu transakciju.
Kako prenose nemački mediji, „Folksvagen“, koji poseduje 49,9 odsto „Poršea“, najverovatnije će, tokom ove godine, obezbediti 50,1 odsto udela u proizvođaču čuvenog modela „porše 911“ za 3,9 milijardi evra. Mediji se pozivaju na pojedine direktore VW.
„Porše“ je suočen sa velikim dugovima nakon što je pokušavao da se udruži sa VW, pa tamošnji mediji ističu da su premošćene dve najveće prepreke na tom putu. „Folksvagen“ će izbeći da plati više od 1,0 milijarde evra poreza za kompletiranje ugovora pre 2014. godine osnivanjem holding kompanije za kupovinu i zadržavanjem udela u vlasništvu „Poršea“.
VW će, takođe, ispuniti „Poršeove“ zahteve da ostane nezavisna kompanija i posle potpisivnja ugovora, prepuštajući proizvođaču sportskih automobila kontrolu nad invesicijama i modelioma, navode mediji. „Porše“ je na spektaklurana način pokušao da preuzme VW 2008. godine kreditnim zauduženjem, ali je taj pokušaj propao i sada se proizvođač luksuznih kola našao u situaciji da ga spasava upravo „Folksvagen.“ Mnogi stručnjaci posumnjali su u taj poduhvat pošto je „Porše“ bio mnogo manja kompanija od VW.
Predstavnik VW je odbio da komentarše detalje iz novinskih izveštaja. U principu, cilj je da završimo tu transakciju, što je moguće pre, dodao je zvaničnik VW, navodeći da je gigantski proizvođač automobila „još u procesu“ donošenja odluke o spajanju sa „Poršeovim“ odeljenjem za izradu automobila.

Izvor: Biznis


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari