today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Nema napretka bez održivog razvoja

Nema razvoja ukoliko on nije dugoročno održiv, zbog toga su principi održivog razvoja temelj na kojem kompanija Filip Moris bazira svoju budućnost.

Veoma smo ponosni na rezultate koje smo postigli u pogledu našeg uticaja na okruženje, kako naših proizvoda tako i naših operacija. Transformaciju poslovanja i razvoj novih alternativnih proizvoda zasnivamo se na konceptu smanjenja štetnosti od pušenja. To je pristup zasnovan na naučnim dokazima, koji ima za cilj da smanji negativne efekte cigareta na zdravlje nudeći odraslim pušačima, koji bi inače nastavili da puše, mogućnost da pređu na manje štetne alternative.

Nema sumnje da je potpuni prestanak konzumiranja duvana i nikotina najbolji način za sprečavanje štetnosti od pušenja, ali je iskustvo vremenom pokazalo da apstinencija nije uvek izvodljiva, kao i u mnogim drugim oblastima. Brojne naučne studije su utvrdile da je većina bolesti povezanih sa pušenjem uzrokovana dimom koji se oslobađa sagorevanjem duvana u cigaretama, a ne, kako neki pogrešno veruju, nikotinom koji se nalazi u cigaretama. Zato, konzumiranje nikotina preko alternativnog izvora koji je bolja opcija od cigareta, poput uređaja koji zagrevaju duvan, može pomoći odraslim pušačima da značajno smanje štetnost koju cigarete imaju po njihovo zdravlje.

„Izbegni ili smanji“
Izuzetno nam je važno da poruke koje šaljemo našim potrošačima i sami, ne samo primenjujemo, nego i živimo, jer je za nas i naše brendove važno da sve ono što komuniciramo našim potrošačima prvo primenimo unutar kompanije. Tako naša kompanija na globalnom nivou primenjuje princip smanjenja štetnosti i kada je u pitanju briga o okruženju kroz koncept „Izbegni ili smanji“ koji se primenjuje kako u potrošnji vode, smanjenju otpada pa tako naravno i u potrošnji energije.

Ovaj princip znači da smanjujemo ili izbegavamo potrošnju energije, koristimo čistije izvore energije, kao i da stalno ulažemo u nove tehnologije i inicijative kako bismo u potpunosti prešli na obnovljive izvore. Cilj nam je da ostvarimo ugljeničnu neutralnost u našim direktnim operacijama do 2030. godine, a ova obaveza se odnosi na naše proizvodne pogone, kancelarije, magacine, i vozni park kompanije.

U Filip Morisu u Srbiji smo ovu potrebu da se aktivno uključimo u adresiranje globalnih klimatskih izazova videli kao šansu da u našoj zemlji implementiramo dobre prakse i inovativne projekte u oblasti energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije i smanjenja ugljeničnog otiska. Iz godine u godinu pravimo ambiciozne planove i realizujemo različite projekte u cilju povećanja efikasnosti, pa godinama unazad beležimo smanjenja specifične potrošnje električne energije u proseku od 5 do 10% svake godine u odnosu na prethodnu.

Obnovljivi izvori energije
Pored inicijativa optimizacije u energetskom sektoru, veoma važan deo naših napora da smanjimo naš ugljenični otisak su i ulaganja u obnovljive izvore energije. Pilot projekat koji smo pokrenuli 2019. godine planiramo da značajno proširimo u najskorijoj budućnosti i obezbedimo sopstvenu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koja bi pokrila većinu naših potreba. U međuvremenu, trudimo se da maksimalno smanjimo svoj uticaj kroz odgovorno snabdevanje. Sva električna energija koja se koristi u našoj fabrici u Nišu proizvodi se iz obnovljivih izvora energije.

Osim inicijativa vezanih za čistiju energiju, u toku prethodne godine potpuno smo zamenili svoj vozni park hibridnim vozilima što nam je pomoglo da smanjimo emisije ugljen dioksida naših vozila za 34% u poređenju sa 2020.

Iako postoji naučni konsenzus o ciljevima za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, ono što je neophodno je akcija svih činilaca u društvu da bi se ovi ciljevi postigli. Iako su države te koje moraju da iniciraju velike promene, svi činioci u društvu, od privatnog preko neprofitnog do javnog sektora moraju podjednako da se uključe i doprinesu rešavanju ovog gorućeg globalnog problema. Isto se može reći i za segment javnog zdravlja, a upravo koncept smanjenja štetnosti i primena inovativnih tehnologija koje donose bolje alternative mogu da donesu velike promene na bolje. I na kraju, važno je da zapamtimo da svako od nas kao pojedinac može da odigra veliku ulogu kako kroz sopstveno delovanje tako i širenje svesti ljudi oko nas.

Autor teksta: Philip Morris International

Foto: Freepik

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!