Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Preporučujemo

Deloitte: Trendovi u oblasti tehnologija, medija i telekomunikacija

Deloitte u svom 18. istraživanju „Trendovi u oblasti tehnologija, medija i telekomunikacija“ predviđa da će vrednost industrije pametnih zvučnika iznositi sedam milijardi dolara u 2019. godini i tako postati kategorija povezanih uređaja sa najbržim rastom.

Police sa pametnim zvučnicima se i dalje prazne neverovatnom brzinom, sa prodatih 164 miliona primeraka po prosečnoj ceni od 43 dolara po komadu. Ukupni prihodi industrije biće veći za 63%, u odnosu na 4,3 milijarde ostvarene u 2018. godini. Međutim, industrija će morati da prevaziđe preteće prepreke kako bi dostigla svoj puni potencijal rasta. Tehnologije za prepoznavanje govora se kontinuirano unapređuju, ali potrebno je razviti širu jezičku podršku kako bi tehnologija bila usvojena na globalnom nivou.

Demokratizacija veštačke inteligencije
Deloitte takođe predviđa da će kompanije 2019. godine dodatno ubrzati korišćenje softvera i usluga na bazi veštačke inteligencije zasnovane na cloud tehnologiji. Među kompanijama koje koriste veštačku inteligenciju, 70% će koristiti mogućnosti veštačke inteligencije kroz poslovne softvere zasnovane na klaud tehnologiji, 65% će kreirati AI aplikacije koristeći razvojne usluge bazirane na klaud tehnologiji, a do 2020. godine stopa prodora na tržište poslovnih softvera sa ugrađenom veštačkom inteligencijom, i razvojnih usluga veštačke inteligencije koja počiva na klaud tehnologiji će dostići procenjenih 87% odnosno 83%.

„Do sada su prednosti veštačke inteligencije akumulirali uglavnom tehnološki divovi sa velikim finansijskim resursima, snažnom IT infrastrukturom i visoko specijalizovanim stručnjacima“, kaže Aleksandar Andrejin, direktor u Sektoru za upravljanje rizicima, ali i dodaje: „Međutim, klaud tehnologija će povećati efikasnost i prinose od investicija, a mi očekujemo da će se te prednosti brzo proširiti sa pionira veštačke inteligencije i na druge kompanije.“

Stiže nova mreža
Očekuje se postepeno uvođenje pete generacije (5G) mreža, obezbeđujući brže veze za korisnike i kompanije i otvarajući nove prilike za zaradu za telekomunikacione kompanije.

Bežični operateri ulažu resurse u razvoj 5G mreže – 72% operatera trenutno testira ovu ponudu – Deloitte predviđa da će u 2019. godini 25 bežičnih operatera lansirati 5G usluge, a taj broj će se duplirati do 2020. godine. Očekuje se da će se ukupno prodati više od milion 5G uređaja tokom 2019. godine, a trebalo bi da se taj broj poveća na 15-20 miliona do 2020. godine. Predviđa se da će se prodati još milion 5G paketa/modema u 2019. godini.
„Potrebno je vreme za širu primenu 5G uređaja, ali verujemo da će 2019. godina biti polazna tačka za sveobuhvatne promene u industriji bežičnih uređaja“, rekao je Andrejin. „Mreža 5G može da obezbedi stostruko povećanje kapaciteta saobraćaja i efikasnosti mreže u odnosu na 4G, što će u velikoj meri transformisati budućnost povezivanja širom sveta.“

Dodatna predviđanja:

  • Kineska povezanost neguje nove digitalne poslovne modele – Deloitte predviđa da će Kina 2019. godine imati vodeće telekomunikacione mreže u svetu i to najverovatnije srednjeročno. Njena komunikaciona infrastruktura će obezbediti temelj za najmanje tri značajne nove industrije, od kojih svaka može generisati desetine milijardi dolara prihoda godišnje do 2023. godine.
  • Sportsko klađenje – Deloitte predviđa da će se 60 odsto muškaraca u Severnoj Americi starosne dobi od 18 do 34 godine koji gledaju sport na TV-u takođe kladiti na sport. To pokazuje da je gledanje televizije u 40% slučajeva muškaraca između 25 i 34 godine starosti u SAD motivisano sportskim klađenjem.
  • Prodor 3D štampe – Prodaja poslovnih 3D štampača, materijala i usluga velikih javnih kompanija će premašiti 2,7 milijardi dolara u 2019. godini i dostići tri milijarde dolara u 2020. godini, uz godišnju stopu rasta od 12,5%. Spisak mogućih materijala za 3D štampu se više nego udvostručio u poslednjih pet godina, što je (zajedno sa drugim poboljšanjima) dovelo do oporavka potencijala rasta industrije.
  • eSportovi i dalje rastu – Tržište severnoameričkog eSporta će se proširiti za 35% zahvaljujući oglašavanju, licenciranju emitovanja i franšiznoj prodaji. Severnoameričke franšizne lige će se proširiti u određene gradove, prateći model profesionalnog sporta.
  • Radio zadržava svoj značaj – Deloitte predviđa da će više od 85% odraslog stanovništva slušati radio najmanje jednom nedeljno u razvijenom svetu (isto kao i 2018. godine), a da će u zemljama u razvoju broj slušalaca varirati. Skoro tri milijarde ljudi širom sveta će slušati radio tokom nedelje. Deloitte očekuje da će više od 90% mladih između 18 i 34 godine u SAD slušati radio najmanje jednom nedeljno tokom 2019. godine, pa će verovatno provesti više vremena slušajući radio nego gledajući tradicionalnu televiziju do 2025. godine.
  • Procena kvantnog računarstva – Kvantno računarstvo će se pojaviti kao jedna od najvećih prilika za zaradu za nove tehnologije u narednoj deceniji, ali je malo verovatno da će zameniti klasične računare. Očekuje se da će buduće tržište kvantnog računarstva biti uporedivo sa tržištem superračunara – oko 50 milijardi dolara godišnje do 2030-ih.
  • Kina proširuje tehnološke sposobnosti – Prihodi za poluprovodnike proizvedene u Kini će porasti za 25 odsto do 120 milijardi dolara, čime se Kina učvršćuje kao globalno značajan igrač u proizvodnji i razvoju veštačke inteligencije. Kina će takođe imati vodeće telekomunikacije u 2019. godini, čime će se proširiti mogućnosti za kompanije i međuljudsku komunikaciju.

„Ova godina će biti definisana načinom na koji nove tehnologije preoblikuju naš život i rad„, rekao je Andrejin i zaključio: „Od pametnih zvučnika do 5G mreža, i svuda između, pristupačnost naprednim tehnologijama je u značajnom porastu. Kako se barijere sve više se smanjuju, tako se eksponencijalno uvećava potencijal za sveobuhvatniju povezanost i dalje inovacije.“

Izvor: Deloitte

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!