Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Australija: Radikalna borba protiv pušenja

Od 1. decembra ove godine u Australiji stupa na snagu zakon koji nameće novi izgled svih pakovanja cigareta i duvanskih proizvoda. One će morati da budu maslinastozelene i da sadrži slike upozorenja o opasnosti po zdravlje.
Naime, od posledica pušenja u Ausraliji svake godine umre oko 15.000 ljudi. Ovoj ružnoj navici, Australija je obajvila rat još 2010. godine kada je najavila da će od 2012. godine sve paklice cigareta izgedati identično. Najveća pretnja duvanskim kompanijama bila je uklanjenje logoa sa cigareta, što je izazvalo oštre reakcije na ovakve predloge. Tobako Australija je tvrdio da će njihovi klijenti biti oštećeni jer neće moći da prepoznaju „svoj“ brend cigareta od „drugih“.
Uz ove mere, u Australiji je najavljeno i povećanje poreza na cigarete od 25 odsto. Australija je, inače, oštrom politikom do sada postigla solidan rezultat: broj pušača je od 1988. smanjen za gotovo polovinu – sa 30,5 odsto na 16,6 odsto pušača 2007. godine. Međutim, sve ovo nije ostalo samo na nivou ideje jer u Australiji od 1. decembra ove godine na snagu stupa novi izgled svih pakovanja cigareta i duvanskih proizvoda. Ona će morati da budu maslinastozelene i da sadrže slike upozorenja o opasnosti po zdravlje. Vlasti koje su odobrile uvođenje ovakve odluke nadaju se da će taj potez samnjiti broj pušača.
Ustavni sud Australije podržao je novi zakon o duvanskim proizvodima. Zakon je, na predlog vlade, koja veruje da će doprineti smanjenju broja pušača u Australiji, usvojen prošle godine, ali vodeće svetske duvanske kompanije, među kojima „Britiš amerikan tobako“ (BAT) i „Filip Moris“, osporile su ga pred sudom. Vrhovni sud je, međutim, podržao odluku niže instance.
„Većina članova sudskog veća smatra da zakon nije u suprotnosti sa Ustavom Australije“, navedeno je u kratkom saopštenju. Opširnije obrazloženje trebalo bi da bude objavljeno naknadno. Australijska vlada je, podnoseći zakon na usvajanje, ocenila da će neatraktivna pakovanja doprineti suzbijanju broja pušača u zemlji, što je izazvalo žestoka reagovanja duvanskih kompanija, koje su upozorile da će uklanjanje logoa i karakterističnih boja brendova rezultirati drastičnim padom profita, kao i da bi moglo dovesti do ulaska lažnih proizvoda na tržište.
Jedan od predloga je bio i belo pakovanje bez logaoa, ali nije prihvaćen. „To je loš zakon, od kojeg će korist imati samo kriminalne grupe koje prodaju ilegalne cigarete na našim ulicama“, rekao je portparol australijske ispostave BAT Skot Mekintajr. Duvanske kompanije su tvrdile i da je zakon neustavan jer krši Zakon o intelektualnoj svojini time što zabranjuje upotrebu logoa i ostalih oznaka kompanija. Donošenje sličnog zakona razmatraju i Novi Zeland, Indija, Velika Britanija i neke američke savezne države.

Izvor: Vreme

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!