Amazon i dalje na vrhu Global Top 100 liste!

SVET – Prema PwC izveštaju Global Top 100, tržišna kapitalizacija 100 najvećih kompanija na svetu porasla je za 2.597 milijardi dolara, odnosno 15 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Amazon je najuspešnija kompanija prema apsolutnom porastu tržišne kapitalizacije, ostvarivši vrednost od 278 milijardi američkih dolara ili 66 odsto u odnosu na 2017. godinu. Slede ga dve kineske kompanije: Tencent, s porastom za 224 milijardi američkih dolara, odnosno 82 odsto i Alibaba s porastom za 201 milijardu američkih dolara, odnosno 75 odsto. Sledeća tri nauspešnija društva u apsolutnom smislu su američke kompanije Microsoft, Alphabet i Apple.

Među ovogodišnjim brojkama najviše se ističu velika povećanja vrednosti vodećih kineskih kompanija. Američke kompanije niz su godina koristile svoj globalni doseg, finansijsku snagu i sposobnost stvaranja inovacija kako bi se izdigle iznad ostatka sveta. Kina se sada oslanja na jednaka uporišta, koja pre svega počivaju na ogromnom kineskom tržištu kako bi sustigla američko vodstvo. Ulazak Tencenta i Alibabe među 10 najvećih jasan je pokazatelj njihovog uspeha u tim nastojanjima, komentariše Ross Hunter, partner i rukovodilac centra za usluge pri inicijalnim javnim ponudama u PwC-u.

Apple i dalje ima najbolji početni položaj kada je reč o tržišnoj kapitalizaciji, i to sedmu godinu zaredom. Međutim, njegova prednost pred Alphabetom koji drži drugo mesto smanjila se za 25 odsto, zabeleživši pad s prošlogodišnjih 175 milijardi dolara na ovogodišnje 132 milijarde dolara. Apple je takođe deoničarima isplatio više od svih ostalih društava, isplativši dodatnih 31 milijardu dolara ulagačima u obliku dividendi i otkupa deonica u kalendarskoj 2017. godini (dok je u kalendarskoj 2016. isplatio 29 milijardi dolara).

Kada je reč o sektorima, tehnologija već treću godinu zaredom prednjači pred finansijskim sektorom u tržišnoj kapitalizaciji, dok roba široke potrošnje zauzima treće mesto. Tri najveće kompanije na svetu i dalje dolaze iz tehnološkog sektora – Apple, Alphabet, Microsoft – a slede ih Tencent na petom mestu i Facebook na osmom, koji je pao s prošlogodišnjeg šestog mesta.

Više informacija pronađite OVDE.


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari