Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Stabilan rast agencija za spoljno oglašavanje, sa nekoliko iznenađenja!

Marketing mreža, u proteklih nekoliko meseci, sprovela je temeljnu i dubinsku analizu agencija koje posluju u Srbiji u oblasti tržišnih komunikacija, pod nazivom Agency Report. Prvi rezultati istraživanja objavljeni su danas, a odnose se na agencije za spoljno oglašavanje koje posluju u Srbiji.

U okviru ove grupacije, Alma Quattro, godinama, ubedljivo čuva prvo mesto na rang listi po poslovnom prihodu, ali i po neto dobiti. U odnosu na 2016, ova agencija je u prošloj godini uvećala svoj poslovni prihod za skromnih 2.38% odnosno za skoro 32 miliona dinara, dok je neto dobitak uvećan za nešto više od 30% (skoro 84 miliona dinara). Kada je u pitanju broj klijenata po projektu, Alma Quattro, i po ovom parametru, beleži rast u 2017. od 8.25%, dok je broj stalnih klijenata (po godišnjem ugovoru) opao za 11.5%.

Na drugom mestu u tabeli, i po poslovnom prihodu i po neto dobiti, nalazi se Digital Printing Center (DPC). Ova agencija, jedina među prvih pet na rang listi, beleži pad poslovnog prihoda u 2017. godini za 3.71% odnosno za oko 31,7 milion dinara. S druge strane, u prošloj godini DPC beleži rast neto dobitka za oko 21% u odnosu na 2016, broja zaposlednih za 11%, ali i broja klijenata po projektu za oko 15%. Ono što je važno napomenuti jeste da u okviru DPC-a posluje i agencija MultiVision koja je u APR-u registrovana kao zasebno pravno lice. Po informacijama koje su dostavljene Marketing mreži, agencije dele broj zaposlednih, kao i klijente. Međutim, agencija MultiVision zabeležila je veoma simboličan poslovni prihod u 2017. godini i nalazi se na poslednjem mestu u tabeli po ovom kriterijumu.

Novosadska agencija NS Plakat zauzela je treće mesto na rang listi po oba finansijska kriterijuma. Ova agencija zabeležila je veoma visok rast poslovnog prihoda u odnosu na 2016. (40.3%), dok je neto dobit uvećan za neverovatnih 119.3%. NS Plakat, po svim indikatorima, raste neverovatnom brzinom i velike su šanse da u narednoj godini preuzme drugo mesto na rang listi.

Iako stagnira po svim parametrima, agencija Grafix iz Beograda, već dve godine unazad drži visoko četvrto mesto na rang listi. Grafix je, u prošloj godini, zabeležio manje od 1% rasta prihoda, kao i pad dobiti od skoro 15%.

Mala agencija, sa svega pet zaposlenih, Skyboard Advertising iz Beograda zauzela je peto mesto na rang listi, sa zabeleženim rastom prihoda od oko 22%, ali i padom dobiti za isti procenat.

“Naslednik” agencije Masel Group, Info Media Group, osnovan 2015. godine, nalazi se na visokom šestom mestu po poslovnom prihodu. U odnosu na 2016. beleži rast prihoda od 62% i neto dobiti od svega 1.7%. Iako spada u male agencije, sa 11 zaposlenih, Info Media Group je, u prošloj godini, zabeležio povećanje broja klijenata po projektu za čak 30%.

Naime, agencija Masel Group, koja je do pre nekoliko godina bila najjača beogradska agencija za oglašavanje na i u javnom prevozu, već dve godine nije aktivno pravno lice, iako se još uvek tako vodi na zvaničnom sajtu Agencije za privredne registre Republike Srbije.

Takođe, drastičan pad prihoda od 53% u 2017. godini zabeležila je agencija YU Spectrum, a koja se po neto dobitku, odnosno gubitku, nalazi na samom začelju rang liste. Agencije koje su, takođe, zabeležile pad poslovnog prihoda u prošloj godini od preko 20% su Media Max, Žižgin Art i Euro Sky.

Po neto dobitku u 2017, samo četiri agencije zabeležile su negativan poslovni rezultat, a to su Portal Company (-1.17 miliona), Euro Sky (-1.28 miliona), Žižgin Art (-10.1 miliona) i YU Spectrum (-18.3 miliona dinara).

Rast poslovanja po oba finansijska parametra u prošloj godini zabeležile su agencije Maxim&Co, Babbler Media Marketing, Billboard, Billboard Print, Message, Mediaplay Communications i Magnus Media. Sve pomenute agencije po broju zaposlenih spadaju u male agencije, što predstavlja dodatni uspeh poslovanja.

U Agenciji za privredne registre Republike Srbije registrovano je ukupno 26 agencija koje se primarno bave spoljnim oglašavanjem. Ukupan poslovni prihod agencija za spoljno oglašavanje veći je za 9.81%, a neto dobit za čak 27.33%, u odnosu na 2016. godinu.

Broj zaposlenih na totalu veći je za 10.71%, a u 2017. iznosio je 558. Najviše novih kolega zaposlila je agencija NS Plakat (25) i DPC (11). Portal Company otpustio je dva zaposlena, dok su Alma Quattro i Babbler smanjile broj zaposlenih za po jedan.

Ako bismo poredili veličinu agencija, po broju zaposlenih u 2017. godini, najviše je malih agencija 81%, zatim velikih sa preko 50 zaposlenih 15% i samo jedna agencija spada među srednje od 16 do 49 zaposlenih (Alma Quattro).

Svi parametri ukazuju na stabilan rast tržišta spoljnog oglašavanja u Srbiji, a prognoze su da će se trend rasta nastaviti i u 2018.

Više informacija pogledajte na infografiku ispod:

Više informacija o istraživanju i metodologiji možete pročitati OVDE

Za detaljnije analize i sva dodatna pitanja u vezi sa projektom Agency Report, molimo vas da se obratite na mejl ivana@marketingmreza.rs

Zvaničan haštag projekta je #AgencyReport18

Popunjavanjem formulara ispod možete preuzeti analizu i tabele za kategoriju Agencije za spoljno oglašavanje. 

  Autor analize: Marketing mreža

  OGLAŠAVANJE

  spot_img

  Anketa

  Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

  Oceni tekst

  5,00 od 5
  1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  Loading...

  Povezani tekstovi

  POSTAVI KOMENTAR

  Molimo unesite Vaše ime
  Molimo unesite Vaš komentar!