Zašto treba odbaciti ideju za koju svi glasaju?

SVET – Jack Ma prvi je kineski biznismen koji se pojavio na naslovnici Forbes magazina. Potiče iz siromašne porodice, a promenio je i nekoliko profesija. Iza sebe ima mnogo uspona i padova, uspeha i promašaja. Osnivač je Alibaba Group, najuspešnije online kompanije u Aziji.

Sajt Vc.ru izdvojio je Maove najbolje savete koji se mogu primeniti ne samo u profesionalnom, već i u životu generalno.

„Ako 90% onih koji na poslovnom sastanku glasaju za jedan od predloga, odbaciću ga. Razlog je veoma jednostavan: Ako svi prisutni vide priliku u nekoj ideji, onda su velike šanse da razne druge kompanije već rade na toj istoj ideji, i nećemo moći sebi da prokrčimo put na tom polju“, rekao je Ma.

Prema njegovim rečima, 2001. godine napravio je grešku, rekao je kolegama koje su osnovale kompaniju sa njim da je granica u njihovim karijerama menadžerski nivo. „Mislio sam da su mi potrebni profesionalci. Godinu dana kasnije, nijedan od tih profesionalaca nije više radio za nas, dok su oni za koje sam sumnjao da imaju potencijal da idu napred sada moji zamenici. Najgore osobine koje preduzimač može da ima jesu: snobizam, nesposobnost da razume dobro situaciju, rad u petoj brzini bez mogućnosti da se održi na duge staze, odsustvo dugoročne vizije.“

Kako kaže, jedan direktor ga je savetovao: Tvoj stav prema poslu i odluke koje donosiš bitnije su od tvojih sposobnosti.

Ceo tekst pročitajte na portalu BizLife.


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari