Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

Oglašavanje

spot_img

BIZNIS HUB

spot_img

ISPRATI

Zašto je važna interna komunikacija?

Ukoliko bismo sagledali stručne termine i definicije, interna komunikacija se može odrediti kao komunikacija koja se odvija između zaposlenih u jednoj organizaciji ili kompaniji. Međutim, ona je mnogo više od toga. Danas se interna komunikacija smatra jednim od najvažnijih sredstava u uspešnom vođenju kompanije u njenom što boljem pozicioniranju na tržištu. Šta više, svaka kompanija može biti uspešna eksterno samo ukoliko unutar nje postoji isto tako uspešna komunikacija i koordinacija između zaposlenih i rukovodstva.

Interna komunikacija je veština koja se mora stalno usavršavati. To je proces koji ne sme biti zaustavljen, niti doživljen kao “nepotreban” i “višak”.

Uspešna interna komunikacija direktno utiče na efikasnost, zadovoljstvo i motivaciju zaposlenih, čime ujedno čini temelj uspešne komunikacije generalno. Zbog direktne veze s ciljevima, vrednostima i razvojem kompanije, ulaganja u internu komunikaciju i ljudske resurse predstavljaju osnovu svakog „pametnog“, „strateškog“ poslovanja. Kompaniju čine ljudi i ukoliko su oni zadovoljni, ukoliko imaju priliku da prate trendove, da se edukuju, da šire svoja znanja, moći će da ih primenjuju i time direktno doprinesu njenom generalnom boljitku. To je možda čak i najbolje opisao Ričard Brenson, osnivač Virgin Group, u legendarnoj izjavi – „Postavite na prvo mesto vaše zaposlene, na drugo mesto korisnike, a na treće mesto deoničare, i na kraju će vaši deoničari dobro proći, vašim korisnicima biće bolje, a vaši zaposleni biće srećni“.

Jedno istraživanje koje je sprovelo Američko društvo za obuku i razvoj (ASDT), a u kome je učestvovalo više od 500 firmi iz SAD, pokazalo je da su kompanije koje su najviše investirale u obuku imale prinos akcionara koji je bio čak 86 odsto veći nego kod kompanija u donjoj polovini rangiranih preduzeća, i čak 46 procenata više od tržišnog proseka. Zato na ulaganja u zaposlene ne treba gledati kao na “trošak”, već naprotiv, kao na ulaganje u budućnost cele kompanije”.

Možemo reći da je priča o internoj komunikaciji ujedno i priča o dobrom rukovođenju, liderstvu, a pogotovu u kriznim situacijama, kao što je ova u kojoj se trenutno nalazimo, izazvana pandemijom COVID-19. U takvim, kriznim, situacijama je ključno adekvatno, istinito, blagovremeno, tačno i jasno informisati zaposlene. Sa njima je važno komunicirati što je moguće više i što je moguće pre, kako bi proces promene, pogotovu kada je negativan, bio lakše prihvaćen, a određene aktivnosti i radni procesi shvaćeni od strane zaposlenih i time efikasnije implementirani.

Sa druge strane, komuniciranje sa zaposlenima je ujedno i najkompleksniji oblik krizne komunikacije. Ukoliko su zaposleni nisu adekvatno informisani, stvara se prostor da dođe do glasina, nesigurnosti, nepoverenja, a time i manjka motivacije.

Često se dešava da najveću štetu kompaniji nanesu oni koji u njoj rade i to, uglavnom, iz neznanja ili besa.

Potrebno je da menadžment stvori osećaj „zajedničkog problema“ sa zaposlenima, kao i da im omogući da, kroz dijalog, oni budu deo rešenja određenog, problema. Na ovaj način dolazi do građenja dobrih odnosa između zaposlenih, njihove identifikacije sa vrednostima same kompanije, izgradnje međusobnog poverenja.

Sve ovo zajedno jača korporativnu kulturu kompanije, koja ne bi postojala bez zaposlenih, da dele iste temeljne vrednosti. Takva kompanija, u kojoj su zaposleni zadovoljni, korporativna kultura na visokom nivou, ne mora da brine za svoju reputaciju, a time i pozicioniranje na tržištu generalno.

Autor teksta: Aleksandra Kožul, direktorka komunikacija (eksternih i internih), Novaston

PROJEKAT

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

4,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!