today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Ukida se oznaka „Made in Germany“?

SVET – Nemačka industrija strahuje da će joj biti naneta velika šteta ukoliko se ostvare planovi Evropske komisije o novom načinu označavanja porekla robe.
Nov način označavanja porekla robe podrazumevao da se oznaka „proizvedeno u Nemačkoj“ ne može postavljati ukoliko proizvod najvećim delom nije proizveden u toj zemji. To bi, kako navode privrednici, ugrozilo glavne izvozne grane nemačke industrije. Nemačka vlada već je najavila da će podržati zahteve privrede.
Prema navodima nemačkih medija, komesar EU za poreze i carinsku uniju Algirdas Šemeta planira propis prema kojem oznaka „Proizvedeno u…“ (Made in…) može da sadrži naziv zemlje samo ukoliko proizvod koji ima tu oznaku barem 45 odsto zaista i potiče iz te zemlje.
Prema dosadašnjim propisima EU, oznaku „Proizvedeno u Nemačkoj“ mogu da nose proizvodi kod kojih je „završna, suštinska, sa privrednog stanovišta opravdana prerada ili dorada, bila u Nemačkoj“. Tako oznaku „proizvedeno u Nemačkoj“ mogu da nose i oni proizvodi koji su i više od 90 odsto izrađeni u inostranstvu i u Nemačkoj su samo konačno obrađeni ili dorađeni.
Predsednik Nemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) Hans Hajnrih Driftman (Heinrich Driftmann) ocenio je da bi novi propis EU mogao da nanese ogromnu štetu nemačkoj privredi. Ugrožene bi bile, kako je naglasio, pre svega ključne izvozne branše: automobilska industrija, elektrotehnika i mašinogradnja. Pored toga, i potrošači bi ostali bez značajne „pomoći u orijentaciji na tržištu“.
Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert (Steffen Seibert) istakao je juče da nemačka vlada „podržava stav DIHK“ i ocenio je kritike nemačke privrede kao „opravdane“. „Nemačka vlada neće oklevati da izloži svoje mišljenje i da ga brani“, rekao je on na redovnom sastanku sa novinarima, istakavši da predlog nije jednoglasno prihvaćen ni u samoj Evropskoj komisiji.
Portparolka nemačkog ministarstva ekonomije rekla je da je ministar Filip Resler (Philipp Roesler) pisao komesaru Šemeti da mu izloži rezerve prema tom planu. On je posebno istakao da je promena pravila o poreklu, pored posledice za reputaciju proizvod „prizvedeno u Nemačkoj“, donelo i mnoge birokratske troškove za nemačke privrednike. Oni bi, naime, dobili obavezu da utvrde i izveste mnogo preciznije nego do sada o različitim etapama proizvodnje.
Konačna odluka o novom sistemu označavanja porekla robe u EU još nije doneta, a navedeni predlog sporan je i u samoj Komisiji.
Povod za novo rešenje bile su razmirice u vezi sa antidamping-carinama na proizvode Severne Koreje, napravljene od kineske čelične užadi. Na proizvode iz Severne Koreje plaćaju se visoke carine, a jedan nemački koncern se na to žalio Evropskom sudu pravde i spor dobio pozivajući se na to da su primarni delovi proizvedeni u Kini, a u Severnoj Koreji samo konačno obrađeni.

Izvor: Beta

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!