today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

TikTok nije društvena mreža na kojoj su samo tinejdžeri, već skoro sve ciljne grupe

Marketing mreža, pod pokroviteljstvom agencije SmartPoint Adria, 18. aprila u Beogradu organizuje drugo izdanje TikTok biznis hub-a. U pitanju je jedinstven edukativni format, koji će učesnicima pružiti neophodna znanja i veštine u oblasti kreiranja TikTok strategija za brendove. Tim povodom, razgovarali smo sa Dušanom Vranićem, brend menadžerom u kompaniji Neoplanta i jednim od predavača na TikTok biznis hub-u, o tome zašto bi kompanije trebale da budu na ovoj društvenoj mreži i šta brendovi treba da urade kako bi unapredili saradnju sa influenserima.

Zašto bi kompanije i brendovi danas trebalo da budu na TikTok-u?

TikTok predstavlja najbrže rastuću, pa samim tim i najpopularniju društvenu mrežu na svetu. Broj korisnika iz dana u dan je sve veći, naročito u našoj zemlji i regionu, a već duže vreme znamo da to nije društvena mreža na kojoj su prisutni samo tinejdžeri, nego da se možemo obratiti skoro svim ciljnim grupama. O samom potencijalu mreže nam govore i odgovori Instagram-a, Facebook-a i Youtube-a, odnosno njihovi fokusi na kratku video formu objave. Tako da nije pitanje zašto bi trebalo, već zašto ne bi?

Potrebno je da brendovi budu hrabri, osmisle svoju strategiju ulaska na ovu mrežu, bilo kroz otvaranje profila, saradnje sa influenserima ili nagradnim aktivacijama, jer engagement, awareness i reach, barem onaj organski, nije moguće ostvariti ni na jednoj drugoj društvenoj mreži. Mi u Neoplanti smo se odlučili da hrabro, među prvim brendovima uđemo na ovu mrežu sa profilima brendova Neoplanta Delikates i Pipi i Gudi, a danas smo dva najpraćenija i najlajkovanija FMCG brend profila u Srbiji i regionu. Sa brendom Neoplanta Delikates smo nedavno dostigli 200k pratilaca. U proseku smo tokom prošle godine imali oko 6.500 novih pratilaca mesečno, a broj mesečnih impressiona je u nekim trenucima dolazio i do 16 miliona. U 2022. smo na klipovima imali preko 2.6 miliona lajkova. Pipi i Gudi profil je tokom prošle godine mesečno dobijao oko 6.000 pratilaca, a mesečni broj impressiona je bio i do 10 miliona. U 2022. smo na klipovima imali preko 2.3 miliona lajkova.

Po čemu je TikTok jedinstven u odnosu na druge društvene mreže i u kojoj meri algoritam (i dalje) radi za nas?

Suštinska jedinstvenost TikToka je ta, što je prva mreža koja je uspešno predstavila kratku formu videa kao ključni format. Instagram je dosta dobro razvio svoj Reels, međutim, još uvek nije na nivou mogućnosti koje TikTok pruža svojim korisnicima i kreatorima. Kao ni Shorts format koji vidimo na Youtube-u.

Algoritam prepoznaje kvalitetan content i relevantne teme. Odnosno, korisnici su ti koji prepoznaju, a algoritam nagrađuje, tako što plasira videe, na bezi prethodno naučenih interesovanja i preferencija korisnika. Nije toliko važno koliko imamo pratilaca, već da li kreiramo sadržaj koji je u skladu sa preferencijama target grupe kojoj se obraćamo.

Šta brendovi treba da urade kako bi unapredili saradnju sa influenserima?

Kada govorimo o TikToku, influenser marketing saradnje su od početka razvoja mreže imale veliki značaj, jer se na samom startu profilisalo nekoliko popularnih kreatora. Imao sam to zadovoljstvo, da sam tokom karijere ostvario prve TikTok brend-influenser saradnje, i to sa nekim od najpopularnijih TikTokera danas, u Srbiji. I tada i danas, potreban je jasan brief i dati slobodu influenseru da odgovori na način koji je u skladu sa njenim ili njegovim contentom.

Kada govorimo o svim platformama, moj utisak je da mid-level influenseri imaju sve manju relevantnost, zbog saradnje sa velikim brojem brendova. Upravo zato su sve više popularne saradnje sa mikro i nano influenserima i nadam se da ćemo mi (klijenti/agencije) i influenseri, sačuvati njihovu relevantnost, što će biti obostrani interes. Sa jedne strane je potrebno da influenseri ne uzimaju saradnje sa velikim brojem brendova, a jedan od preduslova za to je da idemo u pravcu dugoročnih saradnji. To podrazumeva da pustimo influensere da žive naš brend, budu uključeni i upoznati sa svim aktivnostima koje radimo i u skladu sa tim odgovaraju na naše zadatke, na njima svojstven način, ali opet poštujući vrednosti našeg brenda.

Prošle godine smo primenili upravo ovaj oblik dugoročne saradnje sa jednim influenserom, na TikTok mreži i rezultati su bili sjajni. Na godišnjem nivou, broj impressiona preko influensera je na profilu Pipi i Gudi doneo čak 12.5 miliona pregleda, a najuspešniji klip imao je čak 2.6 miliona impressiona.

Koja su tri ključna TikTok trenda za 2023.?

Sve veći značaj TikToka kao pretraživača, umesto Google-a, naročito kod mlađih korisnika. Sve veći broj korisnika koji sa sobom povlači produkciju većeg obima sadržaja, što će voditi ka sve težem ostvarivanju organskog reacha i uzimanja pažnje korisnicima. Još jedan razlog zašto bi brendovi trebalo što pre da uđu na mrežu. Influenser marketing saradnje kao dominantni oblik nastupa brendova na Tik Toku, u Srbiji.

 

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

5,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!