Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Stagnacija u zapošljavanju u agencijama za istraživanja

U nastavku objavljujemo rezultate poslovanja agencija za marketinška i društvena istraživanja u 2022. godini, a u okviru studije Agency Report, koju Marketing mreža sprovodi poslednjih sedam godina.

Agencije za marketinška i društvena istraživanja beleže blagi rast, a u nekim segmentima i stagnaciju u 2022. godini. To pokazuje, pre svega, činjenica da se broj zaposlenih u ovoj kategoriji agencija gotovo nije menjao u odnosu na 2021. godinu. Takođe, u prethodnoj godini nisu primetna značajna pomeranja agencija na pozicijama na rang listi.

Agencija IPSOS STRATEGIC MARKETING, godinama, ubedljivo čuva prvo mesto na rang listi po poslovnom prihodu. Ova agencija je u prošloj godini zabeležila pad poslovnog prihoda od 4,27%. Ipak, IPSOS se u 2022. našao i na prvom mestu po neto dobiti sa zabeleženim rastom od 3,71%, a uvećan je i tim za 7,14%.

Na drugom mestu u tabeli po poslovnom prihodu nalazi se agencija ACNIELSEN. Ova agencija zabeležila je rast poslovnog prihoda u 2022. za 4,55%, veliki rast neto dobiti za preko 1022%, ali pad broja zaposlenih za 13,24%.

Na trećem mestu po poslovnom prihodu, a na trećem mestu po neto dobiti, nalazi se EYESEE. Ova agencije je u 2022. zabeležila rast poslovnog prihoda od 23,25%, i rast neto dobiti za 3,35%. Broj zaposlenih u ovoj agenciji u 2022. uvećan je za oko 11,5%.

Visoko četvrto mesto na rang listi, po poslovnom prihodu, pripalo je prošle godine agenciji NIELSEN AUDIENCE MEASUREMENT. Ova agencija je, u 2022, zabeležila rast poslovnog prihoda za 7,73%, ali pad neto dobiti za 25,31%. Broj zaposlenih uvećan je za 5,41%.

GfK našao se na petom mestu rang liste po poslovnom prihodu i na petom po neto dobiti. Ova agencija zabeležila je rast poslovnog prihoda od 5,57% i pad neto dobiti od 17,89% u protekloj godini. Broj zaposlenih povećan je za 7,14%.

U TOP 10 na rang listi po poslovnom prihodu nalaze se i agencije SMART PLUS RESEARCH, DEEP DIVE, GEMIUS, MASMI BEOGRAD i TMG INSIGHTS. Tri od pet navedenih agencija zabeležile su pad poslovnog prihoda u 2022. godini.

U Agenciji za privredne registre Republike Srbije registrovano je ukupno 25 pravnih lica koja se primarno bave marketinškim i društvenim istraživanjima, odnosno istraživanjem tržišta i ispitivanjem javnog mnjenja, sa šifrom delatnosti 7320.

Ukupan poslovni prihod agencija za marketinška i društvena istraživanja u 2022. uvećan je za 4,45%, a neto dobit porasla je za 2,11%. Broj zaposlenih u agencijama za istraživanja veći je za 0,90%.

Detaljnu tabelu sa rezultatima agencija možete naručiti po ceni od 550 evra + PDV putem mejla hello@marketingmreza.rs

 

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!