Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Srpski dizajneri uspešni u Milanu

Lampa bez prekidača koja se pali i gasi okretanjem kugle, bauk fotelja iz koje samo oči vire i ormarić u stilu ruskih babuški neki su od radova naših dizajnera koji su privukli veliku pažnju na nedavno završenom sajmu nameštaja u Milanu, piše Politika. U okviru platforme „Kreativni prostor Srbija”, koju od 2009. pomaže Agencija za promociju izvoza i investicija „Siepa”, u milanskoj Zoni Tortona predstavilo se osam dizajnera sa deset radova.
O lampi Stevana Đurovića, vrteški za odlaganje sitnica Ane Babić i ormariću Saše Mitrovića izveštavali su mnogi strani novinari, a utisak Mitrovića, koji je i ranije učestvovao na ovom sajmu, jeste da je ovo bila najuspešnija godina otkako se srpski dizajneri predstavljaju uz pomoć „Siepe”. Njegova „Matrjoška”, set ormarića koji mogu da se spakuju jedan u drugi, ima praktičnu vrednost, jer se pri transportu smanjuje prostor, a kad je kupac donese kući nije potrebno sklapanje, jer je odmah spremna za upotrebu. Na nivou ideje, ovi kontejneri sadrže identitet dizajnera i zemlje iz koje dolazi, pošto je tema na konkursu bila da se pokaže šta Srbija može da ponudi Evropskoj uniji kojoj teži.
– Kulturna razmena između nas i Evrope odavno traje, jer mi smo odavno deo Evrope. Moja ideja je da Evropa zadrži nas. Na drugom nivou, „Matrjoška” je važna zbog toga što svaki put kad otvarate nova vrata ne znate šta je unutra – objašnjava Mitrović, koji je dizajn diplomirao i magistrirao u Firenci. Njegovi ormarići su zainteresovali kupce koji se ovih dana javljaju iz Poljske, Švajcarske, Singapura, Indije i Rusije, a uskoro počinju pregovori s jednim domaćim proizvođačem kako bi babuške što pre dospele na fabričku traku. Kada su videli prototip kutije „Plej”Ane Babić kupci sa Tajvana su hteli odmah da ga nose kući. Ova kutija za skladištenje najrazličitijih stvari napravljena je kao točak i podseća na igračku.
– Htela sam da prenesem atmosferu s dečjeg igrališta u enterijer, da to bude komad s kojim će ljudi igrati svaki dan, a ne nešto što samo stoji. Posetioci sajma su s osmehom prilazili točku za igranje i činilo mi se da ih usrećuje – kaže dizajnerka. Na najvažnijem svetskom događaju u oblasti dizajna, takođe u Zoni Tortona, Akademija lepih umetnosti iz Beograda predstavila se diplomskim kolekcijom inspirisanom slovenskom mitologijom i zbirkom priča „Ale i bauci”.
– To su funkcionalni komadi koji odlično izgledaju. Meni je kao profesoru važno da studenti odu na najvažniji sajam nameštaja u svetu. Rekla sam im da ne očekuju naslovnu stranu nekog magazina, mada i to može da se desi. Važniji je proces koji su prošli od zamisli do izrade zajedno sa majstorima – kaže Vesna Pejović, docent na Akademiji lepih umetnosti. Studentkinja Ana Žuvela prikazala je sto i čiviluk u konceptu Beloboga, pandana Crnobogu kao božanstvu zla. Anđela Brajović je inspiraciju za čiviluk pronašla u Čumi, mitskom biću koje je donosilo kugu, dok je za podnu lampu njena inspiracija bila u Drekavcu, nastalom od duša dece koja su umrla nekrštena. Tatjana Vorotović je inspirisana morama dizajnirala ležaljku, a Vladimir Stajić je osmislio „Bauk” fotelju, imajući na umu čudovište kome samo oči vire iz mraka. Ovi radovi biće izloženi u prostorijama Akademije lepih umetnosti od 22. aprila.

Izvor: Politika

OGLAŠAVANJE

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!