test
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Sinestezija u toku!

U toku je drugo izdanje Festivala Sinestezija u Herceg Novom. Tema ovogodišnjeg festivala je „Egzotika“. U devet dana festivala organizuje se preko 30 pojedinačnih dešavanja na desetak lokacija širom Starog grada, a u okviru 5 gostujućih izložbi predstavljaju se i radovi preko 150 mladih dizajnera, ilustratora, uličnih umetnika i performera iz čitavog regiona.
Urbane intervencije, work-in-progres izložbe, performansi, žurke, maskenbali i pesničke večeri karakterišu ovogodišnju Sinesteziju koja nakon prošlogodišnjeg fokusa na novskim oriđinalima, ove godine kao inspiraciju gostujućim umetnicima nudi priču o tradiciji novskih mornara da sa dalekih putovanja donose u grad egzotične biljne vrste koje su vremenom postale karakteristične za grad. U ušuškanoj atmosferi trga kod Muzičke škole, u dvodnevnoj akciji crtanja na temu Egzotika uz muzičku pratnju, održao se i Paint Club događaj, organizovan u saradnji sa istoimenom umetničkom platformom iz Austrije koja je ideator jedinstvenog koncepta takmičenja u crtanju koje se održava svake godine u desetak država širom Evrope.
Prvo crnogorsko Paint Club takmičenje održano je u okviru prošlogodišnjeg festivala Sinestezija, dok će ove godine takmičarski duh biti zamenjen opuštenijom atmosferom bez proglašenja pobednika, a iscrtana platna biće izložena na fasadama kuća širom Starog grada Herceg Novog kreirajući od ulica grada svojevrsnu umetničku galeriju na otvorenom.
Takođe, najmlađi posetioci festivala imaju priliku da se oprobaju u različitim tehnikama umetničkog stvaralaštva radeći direktno sa gostujućim umetnicima festivala u okviru dvodnevne likovne maštaonice na temu „Oživi drvo“. U nedelju 22.jula otvorena je grupna izložba u prostorijama bivše robne kuće „Mješovito“ na Trgu Nikole Đurkovića, koja obuhvata selekciju najboljih radova sa konkursa održanog na nivou osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori (kolaži na temu Exotica), kao i početak work-in-progress izložbe koja će se odvijati u toku čitavog festivala. Ovaj deo programa predstaviće umetnike Marija Kolarića, Emaemaema iz Srbije, Blood Becomes Water Crew iz Bugarske (Shunzan i RayaRayax), i 665 Crew iz Ukrajine, kao i Linnch i Svemir iz Crne Gore. Posetioci improvizovane galerije imaće prilike da posmatraju stvaranje umetničkih dela na licu mesta. U galeriji „Mješovito“ biće izloženo i oko 50 dizajnerskih rešenja pristiglih iz čitavog regiona na konkurs za zvaničnu festivalsku majicu organizovan u saradnji sa portalom Booteeq iz Hrvatske.
„Drugi put za redom smo na Sinesteziji i atmosfera je fantastična!“, rekla je za „Vijesti“ Rositza Georgijeva, urednica fanzina Blood Becomes Water iz Bugarske. U srcu Novog, nedaleko od Starog grada sa gornje, i šetališta Pet Danica sa donje strane, uz pomoć umetnika iz Herceg Novog i regiona, nastavlja se i oslikavanje stepeništa Danice Tomašević, započeto na prošlogodišnjem izdanju festivala. Prostor od preko stotinu stepenica biće osvežen apstraktnim crtežima, optičkim iluzijama, i sugestivnim ilustracijama, a finale ove festivalske aktivnosti označiće trka Uzaskale kojom će biti zatvoren festival.
U okviru Sinestezije koja se zalaže da na nov način valorizuje sve ono što je karakteristično i lepo u vezi sa Herceg Novim, organizovan je i niz urbanih intervencija sa ciljem rešavanja problema zapuštenosti parka Boka, u okviru projekta Goethe Guerrilla Herceg Novi, kroz saradnju sa građanima Herceg Novog. Akcija uključuje postavljanje 8 novih klupa, saniranje odrine, valorizovanje zelenih površina i niz estetskih intervencija. U sredu, 25 jula Goethe Guerrilla će u Parku Boka predstaviti rezultate multidisciplinarnih radionica koje su se desile početkom meseca u regionalnom okupljanju učesnika iz regiona. U petak, 27. jula na lokaciji osveženog parka Boka biće organizovan jedinstven tematski maskenbal-žurka na temu Egzotika/Džungla, u kojem će se mediteransko i tropsko bilje parka u potpunom skladu saživeti sa egzotičnim ritmovima mambe, regaa i afričke rumbe direktno sa vinila, za koje će se pobrinuti bivši direktor čuvenog pariškog džez kluba, Luca Loco, kao i DJ Zhao iz Nemačke uz remiksovane ritmove iz najrazličitijih kutaka planete. Ulaz je slobodan a posetioci su pozvani da dođu maskirani.

Izvor: Designed.rs

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!