Scholz & Friends nominovan za Nagradu grada Beograda!

Agencija Scholz & Friends nominovana je za Nagradu grada Beograda u kategoriji Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograd za projekat “Neotpevana pesma”, kada je na ideju i inicijativu agencije pronađeno, završeno i prvi put izvedeno poslednje Mokranjčevo delo. Ovo je prvi put da se jedna advertising agencija našla u izboru za ovu nagradu.

Jedini sačuvani prepis originalne kopozicije koju je Mokranjac započeo da komponuje nekoliko dana pred smrt, 1914. godine, decenijama je stajao izgubljen u arhivama. Na poleđini zaboravljen prepisa, nastalog 1941. godine, nalazila su se uputstva za nekog budućeg kompozotora koji bi jednog dana nastavio poslednje delo slavnog umetnika.

Delo je ponovo oživela i završila jedna od naših najpoznatijih kompozitorki savremene klasične muzike, Aleksandra Vrebalov, koja živi i radi u Njujorku.

Na svetskoj premijeri, održanoj 12. decembra 2015. godine u Velikoj dvorani Kolačeve zadužbine u saradnji sa Horom muzičke produkcije RTS-a i maestrom Bojanom Suđićem, prvi put je otpevana pesma koje je na svoje izvođenje čekala 101 godinu.

Grad Beograd ustanovio je Nagradu grada Beograda koja se dodeljuje za delo koje predstavlja najvrednije dostigniće u Beogradu u oblastima: umetnost, nauka, medicina, arhitektura i urbanizam, novinarstvo, obrazovanje i sport. Nagrada grada Beograda dodeljuje se svake godine povodom proslave svečanosti grada Beograda – Dani Beograda od 16. do 19. aprila.


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari