Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Rezultati istraživanja o stanju PR struke u Hrvatskoj

REGION – Istraživanje koje je Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) sprovela među domaćim komunikacijskim stručnjacima u decembru 2013. godine, u saradnji sa agencijom Ipsos Puls, pokazuje da se u 2014. očekuje stabilizacija tržišta usluga odnosa s javnošću.
Čak 70% stručnjaka za odnose s javnošću koji su učestvovali u istraživanju očekuju u 2014. iste komunikacijske budžete kao i u 2013., dok samo 17% očekuje pad. Sličan, ali ipak malo manje optimističan trend primetan je kod procene broja zaposlenih na poslovima odnosa s javnošću, gde 58% ispitanih ne očekuje promene broja zaposlenih u svojoj organizaciji, a 28% njih očekuje smanjenje broja zaposlenih.
Izgradnja i održavanje reputacije struke glavni je izazov koji predstoji odnosima s javnošću u narednom periodu. Tako smatra gotovo polovina ispitanika (49%), koji uz jačanje ugleda izazov vide i u strateškom planiranju komunikacija (47%), kao i u sve većoj važnosti digitalnog komuniciranja i društvenih mreža (39%).

Što se alata i programa odnosa s javnošću tiče, odnosi s medijima tradicionalno prednjače kao najzastupljenija aktivnosti za 79% ispitanika. Sledi strateško planiranje (54%) i krizno (51%) odnosno digitalno komuniciranje (51%). Relativno visoka zastupljenost digitalnog komuniciranja jasno ukazuje da su stručnjaci za odnose s javnošću u dobroj meri prepoznali i prigrlili digitalni prostor kao neizostavni kanal komunikacije.
Kada je reč o aktualnom stanju struke, komunikacijski stručnjaci pokazali su podeljena mišljenja. Najveći deo ispitanika (47%) smatra da struka ipak napreduje, 42% da stagnira, dok 12% ispitanika smatra da struka nazaduje.

S druge strane, da se po pitanju razvoja i brige o struci odnosa s javnošću ipak planski radi svedoči i činjenica da gotovo polovina ispitanih (49%) prepoznaje značajan napredak i veću aktivnost HUOJ-a u odnosu na prethodna razdoblja. Gotovo četvrtina (24%) smatra da je stanje jednako, a svega 5% ispitanih misli da je pre bilo bolje.

Žene i dalje čine veliku većinu zaposlenih u odnosima s javnošću (72%), a zanimljiv je podatak i da je čak 86% zaposlenih u struci visokoobrazovano. Svega 15% preduzetnika čine oni mlađi od 30 godina, dok nešto manje od polovine komunikacijskih stručnjaka (45%) dolazi iz redova novinara.
Nešto više od trećine ispitanika (37%) zaposleno je u javnom sektoru, nakon čega slede poduzeća (26%), odnosno agencije za odnose s javnošću sa svakim petim zaposlenim (20%). Čak 42% zapislenih samostalno obavlja poslove odnosa s javnošću, dok gotovo polovina (48%) uz odnose s javnošću često obavlja i druge poslove.

Istraživanje o stanju i reputaciji struke odnosa s javnošću sprovedeno je putem online ankete u decembru 2013. godine na uzorku od 156 komunikacijskih stručnjaka zaposlenih u kompanijama, agencijama za odnose s javnošću, javnim poduzećima i javnoj upravi.

Više informacija pronađite na sajtu HUOJ-a.

PROJEKAT

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!