Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Regionalna i međunarodna podrška hrvatskim PR-ovima

Predstavnica Hrvatske udruge za odnose s javnošću i Hrvatske udruge komunikacijskih agencija poslala je medijima saopštenje o podršci koju su hrvatski PR-ovi dobili od stranih agencija i stručnjaka. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti. „Krovna međunarodna organizacija nacionalnih agencijskih udruženja, The International Communications Consultancy Organisation (ICCO), oštro osuđuje nedavnu odluku hrvatske Vlade o zabrani rada državnih institucija i državnih kompanija s agencijama za odnose s javnošću. „Smatramo da je ovakva zabrana bez presedana i diskriminirajuća prema PR agencijama. Korištenje usluga spoljnih konsultanata, koji poseduju specifična znanja i veštine, u javnom sektoru je uobičajena praksa u svetu, a pritom usluge komunikacijskih stručnjaka nisu i ne bi smele biti izuzetak“, istaknuo je Jean-Leopold Schuybroek, predsednik ICCO-a.
International Public Relations Association IPRA, međunarodno udruženje za odnose s javnošću, vodeća je globalna asocijacija stručnjaka za odnose s javnošću kojoj je cilj unapređenje struke te podsticanje otvorenih i transparentnih komunikacijskih aktivnosti i razvoja etičnosti. James Holt, CEO IPRA-e, takođe je podržao kolege u Hrvatskoj te o nedavnoj Odluci hrvatske Vlade o zabrani angažmana agencija za odnose s javnošću u javnim kompanijama i sektoru kazao: „Prema našem iskustvu jednostrane su aktivnosti gotovo uvek kontraproduktivne. Stoga preporučamo konstruktivni dijalog između tela javne vlasti i PR zajednice u Hrvatskoj u cilju zajedničke saradnje kojom bi se istaknula važnost i snaga komunikacijskih strategija kao dodatne vrednosti uz, istovremeno, osiguranu transparentnost međusobnog ugovaranja.“
Sue Wolstenholme, President Elect, Chartered Institute of Public Relations (CIPR), vodećeg profesionalnog tela industrije odnosa s javnošću Velike Britanije koje zastupa interese zaposlenih u odnosima s javnošću u Velikoj Britaniji i ostatku sveta, podržala je hrvatske komunikacijske stručnjake istaknuvši: „Nedavna Odluka hrvatske Vlade onemogućava korištenje usluga visoko kompetentnih komunikacijskih stručnjaka u javnom sektoru, koji će zasigurno imati potrebe u daljnjoj integraciji EU. Ovom Odlukom nije ugroženo samo tržišna utakmica u EU, već i egzistencija brojnih PR praktičara te je, istovremeno, reputacija hrvatske Vlade izložena opasnosti. Stoga podržavam hrvatske kolege.“

I regija je za hrvatske PR-ove
Podrška hrvatskim kolegama nije izostala ni od strane nacionalnih udruženja za odnose s javnošću iz regije koji ističu svoju spremnost da na svaki način pomognu hrvatskim PR-ovima u nastojanjima za zaštitu struke.
Miloš Đajić, predsednik Društva Srbije za odnose s javnošću podržava hrvatske komunikacijske stručnjake u njihovoj borbi za zaštitu digniteta struke: „Smatram da je odluka koju je hrvatska Vlada donela suprotna interesima građana. Iz same odluke se vidi da onaj ko ju je doneo ne razume suštinu odnosa s javnošću“, naglasio je Đajić, te dodao: „Vlada Republike Hrvatske je svetionik za sve vlade u regiji zbog uspešnog završetka procesa priključenja EU, stoga je i njena odgovornost mnogo šira. Ona može biti putokaz i drugima da tako nešto učine, a to bi bilo vrlo loše.“
Slovenske kolege, u podršci koju su poslali HUOJ-u, izražavaju svoje duboko neslaganje sa odlukom hrvatske vlade, naglašavajući kako su agencije za odnose s javnošću uvek koristan partner u komunikaciji, kako u privatnom tako i u javnom sektoru te da svojim znanjima i iskustvom mogu stvarati dodatnu vrednost u svakom projektu.
Iztok Verdnik, predsednik Slovenskog društva za odnose s javnošću (PRSS) rekao je: „Uprava i članstvo PRSS vidi odluku Vlade Republike Hrvatske kao nepromišljenu političku odluku koja bi mogla naneti veliku štetu profesiji odnosa s javnošću i kolegama koji taj posao obavljaju“.

Izvor: index.hr

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!