Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti! Mreža si ti!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Razumevanje sadržaja znači razumeti šta on znači potrošačima!

Katarina Kostić, Business Development Director Media Operations SEE u I&F McCann Grupi, specijalno za Marketing mrežu govori kako „u moru“ informacija istaći sadržaj koji je kreiran u svrhu promocije nekog brenda, kako motivisati potrošače da više dele i razmenjuju sadržaj među sobom, kao i šta konkretno za brendove znači „razumevanje sadržaja“.

Danas je sadržaj na samo klik ili dva od nas. Kako „u moru“ informacija istaći sadržaj koji je kreiran u svrhu promocije nekog brenda?
Ključ za uspeh većine online sadržaja nije samo u tome da bude zanimljiv, interesantan i zabavan. U „šumi“ zabavnog sadržaja koji su nam dostupni na društvenim medijima, brendirani sadržaj da bi bio uspešan treba da nam kao gledaocima omogući ne samo neki lični benefit, već pre svega značaj u smislu naše online reputacije. To je danas svima koji vode svoje profile na online mrežama u velikoj meri bitno. Cilj svakog brendiranog sadržaja je ne samo da se svidi, već pre svega razmeni dalje, proširi, „zarazi“ i ostale korisnike društvenih mreža. Dakle, brendirani sadržaj treba da bude alat kojim gledaoci zadovoljavaju svoje lične potrebe u kreiranju svoje online reputacije. Istraživanje Wave8 pokazalo je da preko 50% aktivnih internet korisnika u Srbiji izrazito je srećno kada sadržaj koji podele bude prihvaćeno od ostalih korisnika na društvenim mrežama. Takođe, najčešći razlog zašto korisnici društvenih mreža dele određeni sadržaj je da pokažu šta znaju, da podele neko svoje novo iskustvo, dakle da se pohvale.

U kojoj meri nam Wave8 istraživanje daje odgovor na pitanje – kako motivisati potrošače da više dele i razmenjuju sadržaj među sobom?
Baza podataka Wave istraživanja pruža nam podatak kakva vrsta sadržaja i tema će imati veću šansu da bude podeljena i razmenjena dalje, kao i veću šansu da se svidi određenom delu populacije. Wave nam omogućava da te podatke proverimo sa aspekta kategorije proizvoda kom je cilj da se njegov sadržaj razmeni i prihvati. Dakle Wave nam otkriva kakav sadržaj bi bio najuspesniji za određenu kategoriju proizvoda i najbolje prihvaćen od strane određene ciljne grupe, i kao takav podeljen dalje na društvenim mrežama. Primera radi, aktivan internet korisnik u Srbiji će se osetiti cenjeno od strane svoje banke, ako njegova banka na društvenim mrežama podeli npr. sadržaj koji pruža tzv. ‘how to’ savete, npr. ‘kako doći do povoljnog stambenog kredita i izračunati kamatu?’. Wave istraživanje pokazuje da takav sadržaj ima veću šansu da bude podeljen dalje od strane korisnika, što je svakoj kompaniji i brendu bitno.

Šta konkretno za brendove znači “razumevanje sadržaja”?
Za brendove razumevanje sadržaja znači razumeti šta sadržaj znači njihovim potrošačima, kako ga koriste u svakodnevnoj komunikaciji sa svojim prijateljima na društvenim mrežama, zašto ga koriste, koje njihove potrebe sadržaj zadovoljava, kakvu težinu sadržaj ima u online reputaciji svakog od nas. Kad to razumeju kompanije, brand manageri i svi ostali uključeni u proces kreiranja dobrih kampanja, ne samo na društvenim mrežama, već i šire, veza sa potrošačem će se sigurno lakše i kvalitetnije ostvariti.

Koja je razlika između sadržaja koji cenimo i onog koji ćemo podeliti?
Prvo što smo primetili u Wave8 je da postoji razlika između sadržaja koje korisnici društvenih mreža cene od sadržaja koji će podeliti na društvenim mrežama. Sadržaj koji korisnici najviše cene i koji bi najradije pogledali je onaj koji im nudi tzv. ‘how to savete‘. Njega će pogledati čak 39% internet korisnika. Na drugom mestu je sadržaj koji je zabavan (pogledaće ga 38% internet korisnika), a zatim sledi sadržaj koji prikazuje nešto novo, neočekivano, koji iznenađuje (voli da pogleda 31%). Sa druge strane sadržaj koji će najpre podeliti je drugačijeg karaktera. Zanimljivo je da npr. samo 15% internet korisnika u Srbiji voli da pogleda sadržaj koji izražava i njihove lične stavove, ali će ga čak 35% njih vrlo rado podeliti na društvenim mrežama. Razlog tome je što smo emotivno vezani za ono što ćemo podeliti na društvenim mrežama i zato što ta aktivnost govori nešto o nama.

Možemo li primetiti neke razlike u kreiranju i plasiranju sadržaja na društvenim mrežama od 2006. godine do danas?
Ključna razlika je promena uloge pametnih telefona u razmeni sadržaja. Wave istraživanje pokazuje da su porasle aktivnosti na društvenim medijima koje su vezane za prenosive uređaje, konkretno pametne telefone. Značajno je porasto broj ljudi koji tvrde da “ne mogu da funkcionišu” ukoliko im je prazna baterija na telefonu. Dakle, sadržaj, njegovo gledanje, deljenje sve više je vezano za upotrebu mobilnih telefona, odnosno smart telefona.

Autor: Ivana Parčetić Mitić

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!