today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Pogoršana sloboda medija u JIE

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušoti izjavio je 19. septembra otvarajući regionalni medijski skup u Tirani da je nova albanska vlada rešena da gradi otvorene i konstruktivne odnose sa svim susedima i zemljama u regionu i da očekuje od medija da tome doprinesu. Prvog dana rada dvodnevnog skupa ocenjeno je da je sloboda medija pogoršana širom jugoistočne Evrope, uključujući zemlje Zapadnog Balkana. Rečeno je i da sloboda medija nije samo usvajanje zakona, već i njihova primena i transparentnost u procesu donošenja. Bušati je učesnike Treće konferencije OEBS-a o medijima u jugoistočnoj Evropi (SEEMC) pozvao da svojim preporukama i predlozima pomnognu novoj albanskoj vladi da unapredi slobodu medija i slobodu izražavanja u skladu sa standardima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.
Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović ocenila je na početku skupa da sloboda medija ne podrazumeva samo usvajanje odgovarajućih zakona, već i njihovu primenu i transparentnost u procesu njihovog donošenja.
Mijatovićeva je ocenila da su sloboda medija i izražavanja pogoršane širom regiona, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, navodeći da se novinarima i danas preti, hapse ih, batinaju i zatvaraju, dok ubistva novinara godinama ostaju nerasvetljena.
Predstavnica OEBS-a naglasila je da su mediji „opšte dobro kao voda i vazduh“ i da se problemi i izazovi sa kojiam se suočavaju mediji u regionu moraju rešavati, a ne negirati.
Ona je izrazila nadu da će rasprave tokom skupa u Tirani pomoći da se nađu odgovori na neke ključne izazove i dileme.

Dobri zakoni za očuvanje nezavisnosti medija
Na skupu je ocenjeno i da savršeni zakoni ne postoje i da oni sami ne mogu rešiti probleme medija u regionu, ali da dobro medijsko zakonodavstvo može pomoći da se očuva nezavisnost medija, stvori pozitivna atmosfera i obezbedi pluralizam.
Učesnici rasprave o medijskom zakonodavstvu i odnosu zakona i prakse ukazali su da u većini zemalja regiona često postoji nesklad između zakona i prakse. „Mi pišemo zakone po evropskim standardima, a primenjujemo ih po balkanskim“, rekao je direktor albanskog Medija instituta Remzi Lani.
Lani je ocenio da čitav region i dalje živi između stagnacije i opadanja ne samo u sferi medija, već i kada je reč o demokratiji. „Zakoni su kao i život, puni amandmana, treba zastati i sagledati celinu“, rekao je Lani.
Ekspert EU i profesorka na slovenačkom univerzitetu Sandra Bašić Hrvatin rekla je da „nema zakona koji bi rešio probleme sa kojima se suočavaju mediji, ni u jugoistočnoj Evropi, ni na Zapadu“, ali da zakoni mogu biti instrumenti za rešavanje problema.
Predsednik Asocijacije medija i direktor agencije Fonet Zoran Sekulić rekao je da su odnosi zakona i prakse u centru pažnje medija u Srbiji koja je pre dve godine usvojila medijsku strategiju, ali se sa usvajanjem tri medijska zakona ozbiljno kasni. Sekulić je podsetio da je jedan od ključnih zahteva medijske strategije potpuno povlačenje države iz vlasništva jer je „država loš vlasnik, a još gori urednik“.
Direktorka regulatorne agencije za radiodifuziju i komunikacije iz BiH Helena Mandić rekla je da BiH ima veoma dobre zakonske okvire kada je reč o medijima, jer ih je donela međunarodna zajednica, ali se ti zakoni u praksi slabo primenjuju, a lokalne valsti nastoje da ih promene.
Učesnici Treće konferencije OEBS-a o medijima u jugoistočnoj Evropi u više odvojenih sesija raspravljaće o statusu i finansiranju javnih servisa, regulatornim telima, digitalizaciji, važnosti medijskog zakonodavstva za obezbeđivanje nezavisnosti medija, pozitivnog okruženja i medijskog pluralizma, izazovima onlajn novinarstva, istraživačkom novinarstvu, transparentnosti vlasništva.
Na skupu učestvuje više od 180 predstavnika medija, civilnog društva, državnih institucija i univerziteta iz svih zemalja regiona, kao i veliki broj međunarodnih eksperata.

Izvor: Beta, EurAktiv

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!