today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Počeo 19. Kopaonik biznis forum

Danas je započeo 19. po redu Kopaonik biznis forum, koji će trajati do 08. marta u Kongresnom centru na Kopaoniku. Forum je ove godine okupio preko 500 učesnika iz zemlje i inostranstva, više od 90 panelista, a za praćenje panela i diskusija akreditovano je preko 70 novinara. Tema ovogodišnjeg Biznis foruma je “Kako sačuvati budućnost Srbije: ekonomske, poslovne i povezane teme”.
Na otvaranju skupa govorili su: gospodin Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, gospodin Toplica Spasojević, predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije, predsednik Vlade Republike Srbije, gospodin Mirko Cvetković, zatim selektor Foruma, profesor Dragan Đuričin, kao i Ljubo Jurčić, predsednik Hrvatskog društva ekonomista.
Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović kazao je da je tema ovog foruma Srbija i njena budućnost. Planirane diskusije imaju za cilj da pomognu kreatorima ekonomske politike da dođu do rešenja. Ekonomski problemi se moraju sagledati iz mikro i makro ugla, iz ugla teoretičara, realnog i javnog sektora, domaćih i inostranih investitora, javne i privatne privrede. Stoga je predviđeno 12 panela koji su programski definisani. „Ispitaćemo na koji način budućnost evrozone i kriza javnog duga utiču na Srbiju i obezbeđivanje dugoročnog privrednog oporavka Srbije. Pred nama su tri naporna dana sa zanimljivom i stučnom raspravom“, rekao je Vlahović.
Predsednik Udruženja korporativnih direktora Toplica Spasojević rekao je da se ovaj Forum održava u veoma specifičnom trenutku, obzirom na krizu EU, nedavno prihvatanje kandidature Srbije za EU, kao i buduće parlamentarne izbore, čiji će ishod zasigurno oblikovati budućnost Srbije.
Premijer Srbije Mirko Cvetković poručio je danas da vlada mora da se pridržava mera štednje, imajući u vidu okolnosti u kojima posluje privreda u našoj zemlji.

“Vlada mora da pristupi merama štednje, da se držimo zadatog deficita budžeta, imajući u vidu da njegov rebalans ne možemo napraviti jer se nalazimo pred izborima“, rekao je Cvetković i dodao sa su sve sugestije sa sa ovog skupa dobrodošle u kreiranju ekonomske politike vlade.

“Prošli smo tešku godinu, čeka nas nova koja će takođe biti teška, ali mi imamo snage i proći ćemo kroz nju jači i vidim svetlu budućnost u periodu pred nama“, istakao je on. 

Govoreći o rezultatima rada vlade u prethodne četiri godine, on je naglasio da je činjenica da je vlada ispunila ceo mandat i da će se ići na regularne izbore, jedan od glavnih pokazatelja političke stabilnosti u zemlji.

Selektor Foruma, profesor Dragan Đuričin zaključio je da se Srbija nalazi u kombinovanoj krizi, krizi zakasnele tranzicije i krizi sa duplim dnom koja se prelila iz Evropske unije.

 On je na 19. Kopaonik biznis forumu istakao da je neophodno da razumemo složenost krize u kojoj se nalazimo i da identifikujemo ključne unutrašnje i spoljne klice problema. 
On je ukazao da je neophodno aktivirati industrijske politike i razviti nove stabilizatore u fiskalnoj i monetarnoj sferi.
 Industrijske politike treba da vode, a da je slede monetarana i fiskalna politika, rekao je on i dodao da država treba da osnaži i podrži razvoj novih grana.

 Kompatibilnost sa EU treba da bude osnov vođenja ekonomskih politika ove i sledeće vlade, naveo je profesor Đuričin.


PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!