Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

Preporučujemo

Pitch za postojećeg klijenta – „piece of cake“ ili težak zadatak?

Dobri stari Alan Ford tvrdi – bolje biti bogat, nego ne biti. U agencijskom svetu, to bi glasilo možda ovako – bolje nemati pitch, nego imati. Ali, avaj! Pitch je prosto „agencylife“. Neki ih vole, većina i ne baš. Ima zabavnih, inspirativnih i onih koji se ne mogu ogrnuti tim epitetima. Ipak, jedna vrsta se posebno izdvaja – pitch za postojećeg klijenta. The pitch. Mi smo u sutonu 2019. godine imali tu sreću da istovremeno pripremamo dva! I to za dva baš značajna klijenta- Ahold Delhaize i Coca-Colu HBC Srbija.

Dakle, no pressure. Šalu na stranu, nije bilo puno razloga za strah jer je naša saradnja sa oba kijenta dobra, ali na kraju dana sami sebi smo umeli da kažemo – ovo se mora dobiti! A razloga je stvarno mnogo, od onih suštinskih, finansijskih, do onih koji se odnose na potvrđivanje kvaliteta rada ljudi, ali i lične samopotvrde. Jer kada ode klijent sa kojim radite godinama, posebno klijent sa kojim radite 5 ili 17 godina, u našem slučaju… slabo čime se možete utešiti. I zato smo ozbiljno zasukali rukave. To se isplatilo, obnovili smo ugovore, briljirali na odbranama i mirno završili 2019. godinu. Ipak, sam proces nije bio stress free. Izvukli smo i par pouka, evo i kojih:

Lestvica je za nas postavljena prilično visoko
Krajnje iskreno – klijenti od nas očekuju da budemo besprekorni. Da predložimo ideje koje do sada nisu rađene, da se ne ponavljamo, da predložimo izvodljivo i u skladu sa strateškim/poslovnim pravcem. To podrazumeva da predlog mora da bude u potpunosti baziran na našem poznavanju klijenta, resursa ali i svih ograničenja. Dakle, nema mnogo mesta za maštanje, ideja koje „nas lansiraju na mesec“ i koje su fantastične, ali neizvodljive. Praktično, druge agencije koje ne rade sa klijentom imaju malo više prostora da se „razmašu“, pokažu načine na koje razmišljaju i nama deluje da to njima i može proći, jer zaista i ne moraju da poznaju klijenta u potpunosti.

Nema mesta kiksu, ni najmanjem
Dakle, naš i najmanji kiks, pokazivanje nepoznavanja nekog segmenta poslovanja klijenta je uvek minus. Od nas se prosto očekuje da znamo sve. Drugima se i može oprostiti, ali agenciji koja radi sa klijentom godinama i ne…U skladu sa tim, svaki predlog je neophodno proći više puta, proveriti da li je u skladu sa svim pravilima i standardima klijenta. Starije generacije bi rekle- tri puta meri, jednom seci!

Poznavanje klijenta ume i da bude otežavajući faktor
Kada poznajete klijenta „u dušu“, često ulazite u zamku da se ništa osim postojećeg i poznatog ne može realizovati. Uvek pronalazite razloge da se nova, kreativna ideja obori, jer ste se ranije možda i našli u situaciji kada neke sjajne inicijative nisu prolazile…i takav stav ume da ometa i proces, ali i tim. Zato je važno da u sam proces pripreme i osmišljavanja ideja uključite i druge kolege. Oni mogu da daju neprocenjiv doprinos, ideju koja uz male modifikacije može biti dobitna. Upravo tako smo ove godine došli do nekih sjajnih stvari. Mi koji često govorimo „neće proći“ smo se malo sklonili i dali prostora drugima. Ljudi su se osećali sjajno jer rade na nečem novom, uzbudljivom i važnom i to se pokazalo kao odlično!

Autor teksta: Jovana Antović, Account Director (Represent Communications)

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koliko je kreativna industrija važna za razvoj privrede Srbije?

Oceni tekst

5,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime

Molimo unesite Vaš komentar!