Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Otvoren Beogradski trijenale svetske arhitekture – poslednji?

Deseti beogradski trijenale svetske arhitekture otvoren je u Galeriji Instituta „Servantes“, gde je izloženo 70 postera na kojima su predstavljena dela 50 istaknutih arhitekata iz 28 zemalja. Deseto izdanje manifestacije, koje će trajati do 31. avgusta, vraća se temi prva tri trijenala – „Pedeset istaknutih arhitekata sveta“.
Trijenale je sinoć otvorila bivša predsednica ULUPUDS-a Zora Davidović koja je pohvalila arhitektu Ivicu Mlađenovića koji je osnivač i organizator Beogradskog trijenala rekavši da ovu manifestaciju može organizovati i 30 godina joj pokloniti samo neko ko je „zaljubljen u arhitekturu“. Mlađenović je na otvaranju istakao da je ovo definitivno poslednji trijenale arhitekture, rekavši da se od 1982. godine bavi trijenalima i da oko 2.500 postera sa trijenala postoji u njegovom legatu u Istorijskom arhivu Beograda.
„Sve je ovo urađeno uz veliku ljubav i bez finansijske podrške, a s obzirom da nema finansijske podrške i honorara neće biti trijenala“, istakao je on, primetivši da je ranije država pomagala tu manifestaciju, ali da sada toga nema. Mlađenović je rekao da su drugi razlog njegove godine, a u nedavnoj izjavi Tanjugu istakao je da i ne postoji niko drugi ko bi na sebe preuzeo organizaciju jedne takve manifestacije. On je najavio da će najverovatnije u maju sledeće godine na Kolarcu biti održano „opraštanje od trijenala“, uz učešće velikana svetske arhitekture.
Na trijenalu su predstavljeni radovi arhitekata koji stvaraju u Argentini, Australiji, Austriji, Čileu, Danskoj, Francuskoj, Holandiji, Hong Kongu, Indoneziji, Iranu, Italiji, Japanu, Južnoj Koreji, Kanadi, Kini, Luksemburgi, Mađarskoj, Maleziji, Meksiku, Rusiji, Srbiji, Španiji, Švajcarskoj, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji, SAD-u, Vijetnamu.
Na dosadašnjim trijenalnim smotrama predstavljeno je ukupno 520 arhitekata iz 48 zemalja.
Izložbe su realizovane u halama 2 i 3 Beogradskog sajma (1985, 1988, 2006), Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ (1991, 1997, 2000, 2003), Muzeju savremene umetnosti (2000), Kulturnom centru Beograda (1991, 1994), Galeriji „Progres“ (2009). Treći trijenale 1991. je predstavljen u 12 galerija.
Posetioci su, u Mlađenovićevoj selekciji, imali priliku, između ostalog, da vide 11 najviših zgrada na svetu, 18 vizionarskih projekata mladih Beograđana, radove 100 uglednih arhitekata koji su obeležili 20. vek, 100 zgrada koje su obeležile beogradsku arhitekturu 20. veka, po 12 čudnovatih hotela, neobičnih zgrada i izuzetnih muzeja u svetu, arhitektonske megapoduhvate u 33 zemlje.
Izložbe su predstavljane u 20 gradova 16 država – u Njujorku, Tokiju, Londonu, Parizu, Meksiko sitiju, Buenos Airesu i drugim. Otvaranju 10. Beogradskog trijenala prisustvovao je i ambasador Indonezije Semjuel Samson.

Izvor i foto: Tanjug

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!