Od omiljenih brendova kupci očekuju ambalažu koja odgovara njihovoj filozofiji

REGION – Od svojih omiljenih brendova kupci očekuju ambalažu koja odgovara njihovoj filozofiji, s kojom se mogu identifikovati i prepoznati sebe – svoje afinitete, želje i svoj lični vizualni kod.

Proizvod mora imati meru između previše i premalo informacija i biti zapakovan u ambalažu koja zauzima minimalno prostora. Mora imati samo nužne informacije i jasnoću u današnjem hektičnom okruženju.

Istraživanja pokazuju kako imamo samo oko tri sekunde za privlačenje kupca unutar trgovine i baš zato dizajn ambalaže igra veliku ulogu prilikom odabira proizvoda. Samo će originalno osmišljena ambalaža privući kupca, ambalaža drugačija od uobičajenog, a proizvod i brend će istaknuti iz mnoštva drugih stereotipnih proizvoda koji se nalaze na polici.

Osim što treba biti jedinstven, te naravno čuvati proizvod i održati njegov kvalitet, dizajn ambalaže trebao bi prenositi jednoznačnu poruku i dočarati nam proizvod i pre samog otvaranja pakovanja. Dizajn ambalaže proizvoda, dakle, značajno utiče na ponašanje kupaca, a važna uloga grafičkog oblikovanja je postići da se proizvod na polici razlikuje, odnosno ističe od ostalih.

Trendovi u dizajnerskim stilovima vrlo često donose promene koje istiskuju uobičajene karakteristične stilove unutar pojedine kategorije proizvoda. Drugačiji pristup dizajnu u trenutku privlači pažnju potrošača. Tako je već neko vreme u trendu jednostavnost i minimalistički pristup dizajnu ambalaže pri čemu su pročišćeni geometrijski oblici osnova identiteta proizvoda.

Međutim, u tom minimalističkom pristupu stilizovane geometrijske ilustracije sa savremenom tipografijom, najteže je pronaći geometrijski oblik s kojim se većina ljudi može poistovetiti. Ako je simbol pogođen, kao u slučaju Karlovačko BILE, poruka je jasna. To je vrlo praktično u užurbanom stilu života kako bi ambalaža proizvoda uspela objasniti o čemu se radi u vrlo kratkom vremenu.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Ja Trgovac.

Piše: Tanja Pružek Šimpović, Art direktorka agencije Bruketa&Žinić&Grey

Fotografija: Mirna Ptiček


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari