Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno! Mreža koju 10 godina gradimo zajedno!

Oglašavanje

spot_img

POSAO & PRAKSA

Native i content marketing – razvoj novih trendova u oglašavanju

REGION – U većini situacija, native advertising je zapravo plaćena prilika za dolazak do novih kupaca po modelu ˝pay to play˝, odnosno brendovi plaćaju za plasman sadržaja.

Na okruglom stolu u organizaciji Poslovnog dnevnika „Quo vadis? Naznaka smera razvoja oglašivačke i PR industrije“ stručnjaci Dunja Bua Maričević, direktorka Pragma komunikacije, Davor Bruketa, kreativni direktor Bruketa&Žinić OM, Petar Pavić, direktor za digitalne medije u Real grupe, Ivan Pakozdi, izvršni direktor Millenium promocija plus, Mario Lovrić, direktor Universal McCanna, Dario Drmač, vođa sektora za digitalni marketing u Unexu i Darko Bakarić, direktor za digitalne medije Media Polis grupe raspravljali su o digitalnom marketingu, novim trendovima u oglašavanju i kako ih klijenti i publika prihvataju.

Digitalni marketing je u porastu, a kreativnost marketinških agencija i nove tehnologije će procese još više ubrzati. Pojmovi poput native advertisinga i content marketinga za klijente više nisu nepoznati, a vrednost njihovih brendova zahvaljujući tome postaje veća. Native advertising je vrsta oglašavanja, obično na internetu, koji odgovara obliku i funkciji platforme na kojoj se pojavljuje. U mnogim slučajevima, manifestuje se kao članak ili video produkcija oglašivača s posebnom namerom da promoviše proizvod, dok je odgovarajući oblik i stil jednak onome koji bi se inače mogao videti u radu redakcije. Reč „native“ se odnosi na koherentnost sadržaja s drugim medijima koji se pojavljuje na toj platformi.

Native oglasi odgovaraju vizuelnom dizajnu medija i platforme i izgledaju poput prirodnog i uobičajenog sadržaja. Najveće društvene platforme u svetu poput Facebooka, Twittera, Instagrama i Tumblra svakodnevno koriste native advertising, a u i poznate novine poput Forbesa, Wall Street Journala, New York Timesa i USA Today počele se uvoditi te nove reklamne integracije na desktop i pametne telefone korisnika, a one odgovaraju obliku i funkciji uređivačke politike njihovog medija.

„Native advertising definitivno je jedan od kanala uspešnog oglašavanja i to zbog prirodnog vezanja uz interese i potrebe ljudi, što i sam njegov naziv govori. S obzirom na to da su potrošači danas izloženi brojnim porukama, a njihova pažnja i konzumacija pojedinih medija i kanala sve je selektivnija i kraća, koncept native advertisinga je dao dobar odgovor. Kroz native poruka brenda pojavljuje se u trenutku kada je potrošač senzibilizovan za temu koju mu plasiramo, znači postoji interes i potreba i time je efikasnost komunikacijske poruke veća“, tvrdi Sanja Petek Mujačić, izvršna direktorka agencije Bruketa&Žinić OM.

Kako kaže Igor Poznić, online media menadžer u Universal McCannu, native je forma oglašavanja idealna za izgradnju svesti o brendu kao i za izgradnju dosega, a brendovi koji koriste native oglašavanje uveliko povećavaju mogućnosti za kvalitetne leadove. Ističu kako su dosadašnja istraživanja pokazala da se korisnici puno duže zadržavaju na native sadržaj, vizuelno može biti znatno atraktivniji od standardnih formata, a korisnici su skloniji deliti takav sadržaj i na društvenim mrežama. ˝Na određeni način ta „shareable“ komponenta native oglašavanja često donosi i najveću vrednost. Naravno, izrazito je bitno da je native sadržaj kontekstualno relevantan, odnosno da se „prirodno“ uklapa na digitalnu platformu na kojoj se koristi“, tvrdi Igor Poznić, iz Universal McCann agencije.

Ceo tekst pročitajte na portalu poslovni.hr.

Forum

spot_img

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!