Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Međunarodna konferencija „Arhitektura i ideologija“

Međunarodna konferencija „Arhitektura i ideologija“ održava se 28. i 29. septembra u Beogradu. Konferenciju organizuju Arhitektonski fakultet u Beogradu i ULUPUDS – Odbor Nagrade „Ranko Radović“, u želji da ožive i nastave zalaganje prof. Radovića da škola arhitekture u Beogradu organizuje naučne skupove s temama vezanim za istoriju i teoriju arhitekture. Ova konferencija je treća u nizu, nakon prve ARHITEKTURA I ISTORIJA, održane 1990. godine i druge ARHITEKTURA I TEHNOLOGIJA, održane 1991. godine. Oba skupa su pratili tematski brojevi časopisa De re Aedificatoria, kao hommage Albertiju.
Ove godine, ona je svojom temom podstakla veliko interesovanje u stručnim krugovima, o čemu svedoči broj od skoro dvestotine prijavljenih radova, koji su stigli iz celog sveta: zemlje bivše Jugoslavije, Austrija, Italija, Mađarska, Rumunija, Finska, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Belgija, Holandija, Španija, Rusija, Alžir, Amerika, Kanada, itd. Među prijavljenim su radovi profesora Univerziteta i doktora nauka, ali i veliki broj radova mladih kolega doktoranata, kako iz Srbije, tako i iz zemalja Evropske unije i okruženja. Svi radovi su recenzirani od strane članova Naučno-programskog odbora.
Očekuje se da učesnici ovog skupa – svako iz ugla sopstvenog delokruga, uz oslanjanje na primere iz proteklog jednovekovnog iskustva – doprinesu rasvetljavanju uzajamnih uticaja arhitekture i ideologije, sa pozitivnim i negativnim posledicama i doprinosima, i da iznesu pretpostavke o mogućoj budućnosti tog izuzetno osobenog i životno značajnog odnosa. Težnja organizatora skupa je da kroz predložene teze, na koje je razložen svaki od ponuđenih tematskih segmenata: Ideološki kontekst arhitekture, Grad i moć, Morfologija i ideološki obrasci i Projektanti i ideologija, učesnicima bude predočen obuhvat i olakšan odabir uloge u predstojećoj višedisciplinarnoj razmeni gledišta.
Svečano otvaranje konferencije biće održano 28. septembra u 10 časova u Svečanoj Sali Opštine Stari grad, gde će govornici plenarnih sesija biti Vladimir Mako (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Srbija), Hans Ibelings (The Architecture Observer, Holandija), Fehim Hadžimuhamedović (Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina), Stefan Muthesius (School of World Art Studies, University of East Anglia Norwich, Velika Britanija), Mila Pucar (Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, član Odbora nagrade Ranko Radović, ULUPUDS, Srbija) i Vladimir Lojanica (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Srbija). Nakon toga, program konferencije će biti nastavljen i u Svečanoj sali „Dragoslav Srejović“ na Filozofskom fakultetu, kao i u sali „Josif Pančić“ u Zadužbini Ilije Milosavljavića Kolarca.
Drugog dana konferencije sesije će se paralelno održavati u Svečanoj Sali Rektorata, u salama „Josif Pančić“ i Maloj sali na Kolarcu, kao i u Svečanoj sali „Dragoslav Srejović“ na Filozofskom fakultetu.
Pokrovitelji konferencije su: Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, Inženjerska komora Srbije i Goethe – Institut Beograd.
Partneri projekta su: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, Opština „Stari grad“, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“.

Izvor: Designed.rs

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!