Medijskim kolačićem časte se i influenseri!

REGION – Više nego ikada, korisnici danas imaju priliku biti medij i sami stvarati sadržaj koji je njima najprihvatljiviji. Ti isti korisnici imaju neograničenu slobodu odabira željenog sadržaja, ali i trenutka koji im najbolje odgovara za konzumaciju istoga. No, put do korisnika, iako na prvu deluje jednostavno, ima mnogo pravaca i treba znati promišljeno odabrati koji je najefikasniji.

Mnogo je elemenata koji utiču na to, ali čak i kada budu svi zadovoljeni, najteži trenutak predstavlja onaj u kojem korisnike moramo znati zadržati. Jasno je da raznolik sadržaj nije jedina komponenta kojom ćemo to učiniti. Uz jedinstveni sadržaj koji je po mogućnosti što više personalizovan i do najsitnijih detalja prilagođen ciljnoj grupi, na zadržavanje korisnika snažan uticaj ima i dostupnost različitih kanala. Naime, konzumacija sadržaja danas se odvija na više platformi istovremeno – korisnici se s jednog kanala sele se na drugi, pa na treći, i tako u krug, što neminovno dovodi do transformacije medijskog tržišta i traži kontinuiranu prilagođavanje oglašivača, medija i kreatora sadržaja novim trendovima.

Razvojem društvenim mreža svi su dobili nove mogućnosti komuniciranja, pa je influencers marketing danas postao moćan alat kojim brendovi i oglašivači prodiru do svoje javnosti. Objave influencera promenile su tradicionalni svet marketinga i oglašavanja. Ovaj oblik komunikacije danas je postao nezaobilazni deo marketinških kampanja.

Medijskim kolačićem časte se i influenceri!
Prema nekim podacima (izvor: Edelman Magazine) u 2017. godini 86% brendova u svoje je marketinške strategije uključilo saradnju s influenserima, od čega 92% njih smatra da je ta kampanja bila efikasna. Predviđanja su da će influencers marketing i u idućoj godini nastaviti rasti. Po anketi koju je sprovelo Udruženje američkih nacionalnih oglašivača 43% brendova u idućoj godini planira povećati svoje budžete za influencers marketing (izvor: Influencer Marketing Hub).

Rezultati istraživanja o hrvatskoj blogerskoj i influencerskoj sceni koje je sprovela agencija Dialog komunikacije za potrebe ovogodišnje konferencije DIABLOG, pokazuju da su najzastupljenije kategorije koje pokrivaju blogeri i influenceri: lepota (59%), moda (53%), putovanja (46%), gastro (22%) i fitness (18%). Naravno, to nisu jedine industrije koje koriste ovu vrstu marketinga. Danas je sve postalo lifestyle, a sve što predstavlja životni stil podložno je uticaju marketinga. To znači da su influenseri sve više angažovani i u kampanjama za neke druge, manje istaknute ili pak specifične industrije, poput retaila, telekomunikacija, zdravstva, finansija, ICT-a i sl.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

Autor teksta: Anita Merkl Bognar, savetnica, Dialog komunikacije


Oceni tekst

0,00 od 5
Loading...

Komentari