test
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Medijski zakoni u javnoj raspravi

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije pokreće javnu raspravu o Nacrtu zakona o elektronskim medijima i Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima, koja će trajati od 9. oktobra do 31. oktobra 2013. godine.
Prezentacije ova dva nacrta zakona i rasprave održaće se u Novom Sadu 16. oktobra (Studio M, Ignjata Pavlasa 3, 9.00 – 17:30 sati) i Kragujevcu 18. oktobra (Skupština grada Kragujevca, Trg slobode 3, 9.00 – 18.00 sati). U Beogradu će javna rasprava o Nacrtu zakona o elektronskim medijima biti održana 21.oktobra (Narodna banka Srbije, ulaz iz ulice Svetozara Markovića, 10.00 – 16.00 sati), dok će javna rasprava o Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima biti 23.oktobra na istom mestu.
Nacrt zakona o elektronskim medijima i Nacrt zakona o javnim medijskim servisima biće na sajtu Ministarstva kulture i informisanja. Po Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima, javni servisi finansiraće se iz republičkog budžeta, komercijalnih prihoda i ostalih prihoda.
Kako se navodi, osnovna delatnost Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine do 31. decembra 2015. finansiraće se iz budžeta u visini 1,5 odsto ukupnih prihoda budžeta Republike Srbije. U Nacrtu su ponuđena dva rešenja: prvo predviđa da se 80 odsto sredstava opredeljuje za potrebe RTS-a, a 20 odsto za potrebe RTV-a, a drugo rešenje da 75 odsto sredstava ide za RTS a 25 odsto za RTV.
Nacrtom je predviđeno da Vlada najkasnije do 30. juna 2015. podnese Skupštini izmene i dopune ovog zakona koje sadrže odredbe koje omogućavaju sveobuhvatan i efikasan način finansiranja javnog medijskog servisa iz pretplate, odnosno naknade kao i iz komercijalnih izvora finansiranja. Državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić je pre sedam dana rekla agenciji Beta da bi ti zakoni trebalo da budu u skupštinskoj proceduri pre kraja ove godine.
Predić očekuje da će Predlog zakona o javnom informisanju i medijima do kraja oktobra biti u skupštinskoj proceduri, pošto je u toku usklađivanje s komentarima iz Brisela i domaćih institucija.

Ružić: Radi se na medijskim zakonima
Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić izjavio je danas da Vlada Srbije, posle rekonstrukcije, radi na medijskim zakonima i da to neće biti „konstanta o kojoj se samo priča“.
„Ti zakoni su pripremljeni i biće doneti vrlo brzo, ali ne i brzopleto“, rekao je Ružić na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Tijanić: Za funkcionisanje RTS potrebno oko 100 miliona evra
Direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Aleksandar Tijanić rekao je danas da RTS-u treba nešto više od 100 miliona evra godišnje da bi mogao da obavlja ulogu javnog servisa.
„Za ‘pun pogon’ RTS-a treba malo više od 100 miliona evra. Naš račun pokazuje da bi, ukoliko zarađujemo 15 miliona od marketinga, sa 85, 90 miliona evra od pretplate ili iz budžeta mogli da ispunimo funkciju“, rekao je Tijanić agenciji Beta. On je istakao da bi sa ovim novcem RTS mogao da sačuva Simfonijski orkestar, Hor „Kolibri“, Džez i Narodni ansambl, snimanje domaćih serija, kao i tridesetak dopisništava, ali tek predstoji javna rasprava o Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima.
Prema ovogodišnjem budžetu, za rad RTS i Radio-televizije Vojvodine (RTV) bilo bi izdvojeno ukupno oko 100 miliona evra.

Izvor: Fonet, RTV

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!