test
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Licence za PR profesionalce?

Sve više se priča o uvođenju licenci za PR menadžere. Nije tema o kojoj se diskutuje, ali u meni se javlja sve više pitanja. Odlučila sam da ih iznesem javno, jer je teško biti objektivan kada se radi o zanimanju koje živite i kojim se bavite (PR je način života, ma šta bilo ko rekao).
Prvo se pitam ko sve obavlja slične poslove a nema licence? (Unapred se izvinjavam ako sam kod nekoga previdela licencu). Dakle, tu su novinari, marketing menadžeri, političari. Novinari su članovi NUNS-a ili UNS-a, a neki ni jednog ni drugog, pa ipak rade svoj posao. Dalje, političari. Oni bi prvi trebali da imaju neku licencu, jer vode državu, tj. u njihovim rukama je sudbina svih nas. Zašto bi PR manedžer koji radi za političara morao da ima licencu, a političar ne mora da ima ni viši stepen obrazovanja. Ako ćemo pravo, za svako zanimanje obavezno treba uvesti pregled psihologa pre izdavanja dozvole za rad, jer se nikada ne zna ko je mentalno normalan, a to je veoma važno! O tome se ni ne priča.
Hajde da se ne bavim političarima i da počnem da razmišljam kao klijent kome treba uluga. Recimo, svima nama uvek treba zubar. Lično sam promenila zubare i zubare, mnogi su mi uzeli ozbiljan novac, a nisu dobro uradili zub. Konačno sam našla dobrog zubara i sada idem za njim gde god da premesti ordinaciju. Ne moram da pominjem da sam za tog zubara saznala po preporuci i da ga lično preporučujem kome god treba takva usluga. Dakle, ne ulazim u to da li je završio odgovarajuću specijalizaciju niti mu gledam po ordinaciji kakve diplome ima, jednostavno dođem, on mi popravi zub, platim i idemo dalje. Mislim da je slično i sa klijentima kojima treba PR. Klijenti su ljudi, žele pouzdane i stručne PRofesionalce. Ako im PR stručnjaci ne urade dobro svoj posao, klijente ne zanima da li imaju pet licenci ili jednu.
A sada iz ugla samog PR-a, klasično komunikacijsko pitanje: Šta ja imam od toga? Da li će mi licenca doneti više posla? Da li ću morati da platim nešto za izdavanje sertifikata? Da li će se licenca obnavljati i u kom periodu? Da li mi nešto znači članstvo u PR društvu ako imam licencu (čemu oba)? Da li će se polagati neki testovi? Da li će licenca biti garancija nečijeg PR kvaliteta? Puno pitanja, a čini mi se malo odgovora.
Ako se za licencu PR menadžera polaže psiho-test, ja sam ZA pa neka košta koliko košta. Ako toga nema, iskreno, ne vidim svrhu.

Autor: Jasmina Krstić Latinović
PR menadžerka
www.propr.rs

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

6 KOMENTARA

  1. Licence imaju smila samo u delatnostima gde se kvalitet rada može pouzdano izmeriti.

    Kada je marekting u pitanju tako nešto je nemoguće pa bi licenciranje samo poslužilo da se zatvori krug ljudi u biznisu, da se tržište zatvori za nove ljude i da se time obezbede oni koji su već zauzeli neke pozicije.

  2. Namera da se nesto uredi jeste u nacelu ok, samo ovde ne vidim nista vise od ideje.
    Ono sto znam da novinari sigurno nemaju licence, niti to ostvaruju preko udruzenja novinara. mozda pre da se uvedu licence za medije/dnevne novine prema sadrzaju, pa onda veci porez na sund…pozdrav

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!