Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Kopaonik biznis forum – “srpski Davos”

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović specijalno za Marketing mrežu najavljuje ovogodišnji 19. Kopaonik biznis forum, govori na koji način ovaj događaj doprinosi pozitivnom brendiranju Srbije u svetu, u kojoj meri predlozi i ideje sa Foruma budu implementirane u praksi, ali i ocenjuje trenutnu ekonomsku situaciju u zemlji.

Po čemu se ovogodišnji Forum razlikuje od prošlogodišnjih i šta ove godine ne bismo smeli da propustimo?
Kopaonik biznis forum je, zahvaljujući svojoj tradiciji i dokazanom kvalitetu, najznačajniji događaj ove vrste, koji se kod nas organizuje u toku godine. Već godinama unazad nastojimo da okupimo ključne uticajne ličnosti, od čijeg mišljenja i odluka zavisi sveukupni ambijent za poslovanje privrednih subjekata. I ove godine u okviru dvanaest različitih panela svoje stavove će prezentovati ekonomisti, domaći i inostrani privrednici, kao i  ambasadori zemalja koji su najvažniji ekonomski partneri Srbije. Pored toga, imaćemo inostrane goste iz našeg regiona, ali i profesore sa prestižnih svetskih univerziteta. Posebno ističem činjenicu da će se prvog i drugog dana foruma učesnicima obratiti premijer Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković i guverner NBS-a Dejan Šoškić. Takođe, učešće je potvrdila i Verica Kalanović, potpredsednik Vlade RS, kao i Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede. S obzirom da je 2012. godina izborna, posebno bih preporučio panel br. 10 “Moguće političko-ekonomske vizije”, gde očekujem zanimljivu diskusiju i sučeljavanje stavova u vezi budućih reformskih poteza. Ništa manje neće biti interesantni paneli koji su posvećeni industrijskim politikama, kao i ulozi stranih investitora u ostvarenju ciljeva razvoja Srbije

Tema ovogodišnjeg 19. foruma je „Kako sačuvati budućnost Srbije: ekonomske, poslovne i povezane teme“. Zašto baš ova tema i koja sve pitanja planirate da otvorite tokom panela?
Ovogodišnji biznis forum se organizuje u vremenu opšteg preispitivanja dosada definisanih i poznatih modela rasta i razvoja. To se ne odnosi samo na našu zemlju. Štednja ili podsticanje potrošnje; stabilizacioni program sa stagnacijom ili blagim rastom, ili model agresivnijeg  rasta i razvoja; anticiklična fiskalna politika i/ili labavija monetarna politika; rast zasnovan na stranim investicijama ili oslanjanje na sopstvene resurse – to su samo neke od tema u žiži interesovanja gotovo svih zemalja koje imaju problem konkurentnosti privrede i nereformisanog i neefikasnog javnog sektora. Sledstveno, navedene teme su izrazito aktuelne i kod nas. Dodatno, formulisanje industrijskih politika, podsticaj izvoza, generalno unapređenje konkurentnosti i, sve zajedno, politički okvir za realizaciju preostalih reformskih mera su nas opredelili da ovogodisnji Biznis forum ima predloženu osnovnu temu. Biće posebno zanimljivo čuti na koji način Vlada, ali i Centralna banka planira da obezbedi makroekonomsku stabilnost, kao i u kojoj meri je Vlada spremna da nastavi neophodnu reformu  javnog sektora.

Koji su najvažniji ciljevi ovogodišnjeg Foruma i na koji način učiniti da neke ideje i predlozi ne ostanu između četiti zida na Kopaoniku nego budu implementirani u praksi?
Naša namera je da kreatorima ekonomske politike konstruktivnim diskusijama i predlozima pomognemo da put do koncipiranja optimalnog rešenja bude kraći i jednostavniji. Otuda je važno da se ekonomski problemi naše zemlje sagledaju iz različitih uglova: makro i mikro, privatna i državna privreda, realni i finansijski sektor, domaći i strani investitori, ekonomski teoretičari i privredni praktičari. Jasno nam je da poruke koje će u formi zaključka biti upućene sa Kopaonik biznis foruma, neće predstavljati “revolucionarno otkriće”, ali, smatramo da će sučeljavanje stavova različitih učesnika u privrednom i društvenom životu makar indikativno pokazati da li postoji zahtevani nivo svesti, kao i neophodni  koncensus o daljem toku ekonomske tranzicije.

Na koji način ovaj događaj doprinosi pozitivnom brendiranju Srbije u svetu?
Savez ekonomista Srbije ove godine 19. put organizuje savetovanje na Kopaoniku. U prethodnom periodu učesnici Biznis foruma bili su brojni inostrani gosti, uključujući poznate, renomirane profesore, kao i regionalne uspešne menadžere. Interesovanje učesnika, ali i medija svake godine sve je veće. Kopaonik Biznis forum je postao, sa aspekta značaja, “srpski Davos”. Mnogi poslovni kontakti su upravo inicirani na Biznis forumu. Preporuke Foruma su ne retko bile implementirane u koncipiranoj ekonomskoj politici. Jednom rečju sam događaj je višestruko prevazišao nacionalne okvire. Upravo je kvalitetna i sadržajna organizacija Kopaonik biznis foruma bila povod da 2009. godine započnemo organizaciju regionalnog Menadžment foruma Jugoistočne Evrope, zajedno sa Hrvatskim društvom Ekonomista i Bledskom školom menadžmenta. U ovom trenutku postoji interesovanje i drugih strukovnih organizacija iz susednih zemalja da budu deo sličnih inicijativa. Namera Saveza ekonomista Srbije jeste da proširi platformu koja će, pre svega, koristiti domaćoj privredi za realizaciju inicijativa poslovnog povezivanja.

Kako ocenjujete trenutnu ekonomsku situaciju u Srbiji i gde vidite perspektivu oporavka?
Privredni ambijent Srbije je opterećen brojnim sistemskim neravnotežama. U osnovi, stanje neravnoteže se najbolje sagledava u vremenu krize. Visok nivo javne potrošnje, nedovoljna konkurentnost, nedovoljan nivo javnih investicija, neefikasna javna preduzeća, nepostojanje jasno definisanih industrijskih politika, nereformisani sektori obrazovanja i zdravstva, osnovne su prepreke budućeg razvoja. Izražen je problem dosadašnjeg monocentričnog razvoja, što za posledicu ima produbljivanje regionalnih razlika, dodatno pojačanu konstantno rastućom demografskom neravnotežom. Potreban je novi model razvoja, koji će u prvi plan promovisati reformu javnog sektora, reindustrijalizaciju, sa jasno definisanim pokretačima rasta. Evidentno je da su ključni pokretači rasta u narednom periodu sektori poljoprivrede, energetike i saobraćaja. Poželjne su velike investicije poput Fiat Srbije, kao stožeri klastera u pojedinim oblastima. Iznad svega, neophodan je politički koncenzus budućih reformskih promena.

Autor: Ivana Parčetić

Foto (preuzeta sa): Dnevnik

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!