today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Komunikativna vlada

Vruća stolica u Nemanjinoj 11 zasad je prazna, ali osoba koja na nju sedne, a već u prvoj nedelji svog mandata ne ispuni nužne komunikacijske principe, neće se tu dugo zadržati. Svi smo svesni ekonomskih teškoća i činjenice da će novi ministri biti prinuđeni da povlače vrlo nepopularne poteze. Zato nam je neophodna veoma komunikativna vlada. Shodno težini i dramatičnosti koju će takvi postupci izazvati, komunikacija pre i posle donošenja odluka mora da bude kvalitetnija. Ovo su glavni preduslovi:
1. Premijeru komunikacija sa medijima, ali i sa ostalim delom javnosti mora biti prirodna i neusiljena. Neophodno je da to bude osoba koja komunicira često i brzo, autoritativno, ali i empatično i pronicljivo, kako bi razumela potrebe ljudi kojima se obraća.
2. Ne bi bilo dobro da je šef vladinog tima za komunikacije bivši novinar, marketinški stručnjak ili istaknuti partijski kadar. Poželjno je da ima iskustvo rada u medijima ili marketingu, mada to nije dovoljno. Neophodno je da je nekoliko godina bio između čekića i nakovnja, u nezahvalnoj poziciji PR-a, između medija i komunikatora. Samo tada može se osetiti tanušna granica u svakodnevnoj borbi između vesti i propagande.
3. Službe za odnose sa javnošću pojedinačnih ministarstava ne smeju da budu slobodni strelci. Nužno je da komuniciraju samostalno sa sopstvenim delom javnosti, ali ključne poruke moraju da budu usaglašene na nedeljnim kolegijumima sa vladinim timom.
4. U tom sistemu, svi PR-ovi moraju 24 sata da budu otvoreni za medije. Nijedan upit novinara ne sme duže od dva do tri dana da ostane bez odgovora. U izuzetnim slučajevima, kada situacija tako nalaže, taj rok je jedan sat.
5. Poruke koje će vlada slati moraju da budu jasne i konkretne i da odgovaraju na tačno uočene probleme građana, bez šminke i uvijanja. Izjave i saopštenja moraju biti tačni, ma kako da su neprijatni i ma koliko gorko zvučali.
6. Vlada ne sme samo da odgovora na upite i zahteve medija već i da samoinicijativno komunicira reforme i odluke koje iz njih proizlaze i na taj način aktivno utiče na promenu stavova i vrednosti u zemlji.
7. Sve službe za informisanje moraju komunicirati i putem interneta i ostalih društvenih mreža. Ovo je ipak 21. vek!

Izvor: Vreme
Autor: dr Borislav Miljanović

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!