test
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Katarina Zdjelar u finalu takmičenja Henkel Art.Award

Međunarodni stručni žiri izabrao je petoro mladih umetnika i umetničkih timova iz Estonije, Litvanije, Rumunije, Rusije i Srbije za finaliste Henkel Art.Award. umetničkog konkursa za 2012. godinu. Srpska umetnica, Katarina Zdjelar našla se među njima.
Odabrani umetnici pobedili su u konkurenciji od 931 prijavljenog rada. Nagrada se sastoji od novčanog dela u vrednosti od 7.000 evra, izložbe u rodnoj zemlji umetnika, kao i samostalne izložbe u muzeju MUMOK u Beču. Pobednik konkursa će biti proglašen na gala ceremoniji dodele nagrada koja će se održati 30. oktobra 2012. godine u MUMOK-u.
Pored predsednika Rajnera Fuhsa, glavnog kustosa Muzeja savremene umetnosti Fondacije Ludvig u Beču (MUMOK), međunarodni stručni žiri činili su Nada Beros, glavna kustoskinja Novog muzeja savremene umetnosti u Zagrebu u Hrvatskoj, kao i Mladen Miljanović, izvanredni umetnik iz Bosne i Hercegovine i pobednik konkursa za Henkel Art.Award nagradu 2009. godine.
„Uprkos razlikama, pet nominovanih finalista prenelo je izuzetnu osećajnost prema društvenim i kulturnim promenama u svojim zemljama posle nestanka komunizma. Njihov rad prikazuje konflikt sa sopstvenom istorijom i tenzije između bivših utopija i aktuelne realnosti, istovremeno se baveći uslovima komunikacija i utopijama u aktuelnom dobu medija“, izjavio je Rainer Fuhs, glavni kustos u MUMOK-u i predsednik žirija za dodelu Henkel Art.Award nagrada.
Mladi umetnici koji imaju priliku da osvoje nagradu su Mardž Monko (Estonija), Miks Mitrevič (Litvanija), Anča Benera i Arnold Estefan (Rumunija), Olga Jitlina (Rusija) i Katarina Zdjelar (Srbija).
Henkel kompanija za centralnu i istočnu Evropu organizuje Henkel Art.Award. konkurs u saradnji sa KulturKontakt Austria kulturnim centrom od 2002. godine, pozivajući kreativne umetnike iz centralne i istočne Evrope da prijave svoje umetničke radove. Godine 2009, nagrada je proširena kako bi uključila saradnju sa MUMOK-om, koji pobedniku pruža priliku da izlaže svoja umetnička dela u vidu samostalne izložbe.

Izvor: Designed.rs

Naslovna fotografija: Video rad Katarine Zdjelar „There Is No Is“

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!