today-is-a-good-day
Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

PROJEKAT

spot_img

ISPRATI

Kako ćemo u budućnosti razlikovati pravu informaciju od lažne?

Predviđa se da će ai u narednih nekoliko godina dovesti do gomilanja netačnih informacija, zbog čega je grupa međunarodnih eksperata već počela sa radom na postavljanju etičkih smernica za korišćenje veštačke inteligencije u komunikacijama.

Upravni odbor Međunarodne asocijacije za odnose s javnošću – IPRA, na čijem je čelu predsednica Nataša Pavlović Bujas, formirao je zajednički odbor sa istaknutim univerzitetskim profesorima i stručnjacima sa čak 4 kontinenta kako bi definisao etičke smernice za korišćenje veštačke inteligencije (AI) u komunikacijama. Ohrabrujuće je i motivišuće da je sve još uvek u ljudskim rukama, kao i da je jedna globalno važna incijativa koordinirana iz Beograda, odakle Nataša i predsedava ovom organizacijom.

Nakon formiranja zajedničkog odbora, Nataša Pavlović Bujas, predsednica IPRA-e i vlasnica komunikacijske agencije Blumen group iz Beograda, je izjavila: „Ovo je izuzetan primer saradnje između akademske zajednice i stručnjaka iz prakse u regulisanju ključnih aspekata našeg rada. Ova saradnja pretenduje da smanji jaz između prakse i akademske zajednice: reč je o saradnji sa ciljem anticipiranja budućnosti i definisanja granica za korišćenje AI-a koji će se primenjivati na globalnom nivou. Kao IPRA, već smo započeli naš rad na definisanju opštih etičkih standarda korišćenja AI-a. Ovo je novo poglavlje i novi nivo za nas i čitavu međunarodnu zajednicu stručnjaka za odnose s javnošću“.

Članovi zajedničkog odbora su:
Prof. Dr. Dejan Verčič, Univerzitet u Ljubljani, Slovenija
Prof. Dr. Flora Hung-Baesecke, Univerzitet Tehnologije u Sidneju, Australija
Dr. Marko Selaković, S P Jain School of Global Management, Ujedinjeni Arapski Emirati
Prof. Dr. Yang (Alice) Cheng, NC State University, SAD
Prof. Dr. Ana Tkalac Verčič, Univerzitet u Zagrebu, Hrvatska
Dr. Nikolina Ljepava, Američki univerzitet u Ujedinjenim Arapskim Emiratima
Gđa. Svetlana Stavreva, MSc, DipM, bivša predsednica IPRA-e, član borda Međunarodne asocijacije za odnose s javnošću

Odbor ima za cilj da nakon detaljnog istraživanja i analize teorije i prakse, iznedri konačan dokument sa etičkim smernicama za korišćenje AI-a u komunikacijama. Dokument će biti predstavljen na IPRA događajima tokom 2024. godine.

PROJEKAT

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!