Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Kako ćemo u budućnosti razlikovati pravu informaciju od lažne?

Predviđa se da će ai u narednih nekoliko godina dovesti do gomilanja netačnih informacija, zbog čega je grupa međunarodnih eksperata već počela sa radom na postavljanju etičkih smernica za korišćenje veštačke inteligencije u komunikacijama.

Upravni odbor Međunarodne asocijacije za odnose s javnošću – IPRA, na čijem je čelu predsednica Nataša Pavlović Bujas, formirao je zajednički odbor sa istaknutim univerzitetskim profesorima i stručnjacima sa čak 4 kontinenta kako bi definisao etičke smernice za korišćenje veštačke inteligencije (AI) u komunikacijama. Ohrabrujuće je i motivišuće da je sve još uvek u ljudskim rukama, kao i da je jedna globalno važna incijativa koordinirana iz Beograda, odakle Nataša i predsedava ovom organizacijom.

Nakon formiranja zajedničkog odbora, Nataša Pavlović Bujas, predsednica IPRA-e i vlasnica komunikacijske agencije Blumen group iz Beograda, je izjavila: „Ovo je izuzetan primer saradnje između akademske zajednice i stručnjaka iz prakse u regulisanju ključnih aspekata našeg rada. Ova saradnja pretenduje da smanji jaz između prakse i akademske zajednice: reč je o saradnji sa ciljem anticipiranja budućnosti i definisanja granica za korišćenje AI-a koji će se primenjivati na globalnom nivou. Kao IPRA, već smo započeli naš rad na definisanju opštih etičkih standarda korišćenja AI-a. Ovo je novo poglavlje i novi nivo za nas i čitavu međunarodnu zajednicu stručnjaka za odnose s javnošću“.

Članovi zajedničkog odbora su:
Prof. Dr. Dejan Verčič, Univerzitet u Ljubljani, Slovenija
Prof. Dr. Flora Hung-Baesecke, Univerzitet Tehnologije u Sidneju, Australija
Dr. Marko Selaković, S P Jain School of Global Management, Ujedinjeni Arapski Emirati
Prof. Dr. Yang (Alice) Cheng, NC State University, SAD
Prof. Dr. Ana Tkalac Verčič, Univerzitet u Zagrebu, Hrvatska
Dr. Nikolina Ljepava, Američki univerzitet u Ujedinjenim Arapskim Emiratima
Gđa. Svetlana Stavreva, MSc, DipM, bivša predsednica IPRA-e, član borda Međunarodne asocijacije za odnose s javnošću

Odbor ima za cilj da nakon detaljnog istraživanja i analize teorije i prakse, iznedri konačan dokument sa etičkim smernicama za korišćenje AI-a u komunikacijama. Dokument će biti predstavljen na IPRA događajima tokom 2024. godine.

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!