Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow! Together, we create! Together, we transform! Together, we empower! Together, we inspire! Together, we connect! Together, we grow!

OGLAŠAVANJE

spot_img

ISPRATI

Kada možemo očekivati ozbiljan zakon o internet bezbednosti u Srbiji?

Marketing mreža pokrenula je anketu na teme – Internet za mala i srednja preduzeća, online komunikacija, content marketing, izgradnja brenda na globalnoj mreži itd. Naši čitaoci postavili su nam pitanja, a u narednom periodu objavićemo odgovore relevantnih sagovornika.

Na pitanje – Kada možemo očekivati ozbiljan zakon o internet bezbednosti u Srbiji i postoje li kapaciteti da se on zaista i primenjuje?, odgovara Dušan Stojičević, predsednik Upravnog odbora Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS):

Kada SCADA sistem HE „Đerdap“ bude kompletno na Internetu i kada bude napadnut. Nije šala, jer ova rečenica ipak oslikava dosadašnju sajber bezbednost u Srbiji. Naša kritična tehnologija i infrastruktura još uvek ne zavise od Interneta u meri u kojoj je to u razvijenijim zemljama, i još uvek nije izgrađena svest o tome zašto je bitno da se sajber odbrana i bezbednost uopšte dobro pripremi.

Sa druge strane, i ovakav zakon kakav je predložen, mora se reći, jeste krupan iskorak u odnosu na dosadašnju praksu. Iako uopšten, sa dosta podzakonskih akata koji tek treba da se napištu i da ga preciziraju, ovaj zakon predstavja volju države i odražava rast svesti u našoj državnoj strukturi da je ovu oblast potrebno urediti i pripremiti se za sutra. Kao i kod mnogih drugih stvari, možda kroz kvalitetne podzakonske akte ili kroz nekoliko iteracija promena, ovaj zakon će se izbrusiti u jedan dobar zakon. Moj optimizam se ne bazira samo na tome, već i na velikom rastu svesti u IT zajednici o potrebi, koja je nakon duge borbe dovela do ovog, ne idealnog Zakona. Sledi nacionalna strategija i akcioni plan, čiji je razvoj najavljen za iduću godinu.

Koje promene mora da pretrpi ovaj zakon da bi bio idealan? Prvo i osnovno, kada se razgovara o sajber bezbednosti, treba definisati šta je kritična IT infrastruktura koja se brani. Kao i u vojnim doktrinama, dakle, definisati prvo ŠTA branimo. A zatim, kada se ustanovi da 80-90 odsto kritične infrastrukture nije u državnim rukama, pogotovu u odnosu na najavu privatizacije Telekoma koji još uvek, od svih provajdera, ima najveću infrastrukturu u svom posedu, moraćemo da izbrusimo zakon u pogledu saradnje sa privatnim sektorom koji je skoro pa izopšten u ovoj verziji. Nakon toga, zakon će kroz promene dobiti na kvalitetu i na funkcionalnosti, i tada ćemo, sa privatnim sektorom, stvoriti kapacitete da ga u potpunosti sprovodimo.

Kako do sada nismo imali ništa, i ovo je neki put do dobrog zakona – ne idealan, ali većim delom izvestan.

OGLAŠAVANJE

spot_img

Anketa

Koji projekat Marketing mreže Vam je omiljen ili se rado u njega uključujete?

Oceni tekst

0,00 od 5
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

Povezani tekstovi

POSTAVI KOMENTAR

Molimo unesite Vaše ime
Molimo unesite Vaš komentar!